StoryEditor

Vysoké ceny ropy stiahli svetové burzy

27.09.2004, 00:00
Americké akcie si v minulom týždni pohoršili. Hlavným dôvodom boli zhoršené prognózy hospodárskych výsledkov firiem a zvýšené ceny ropy.

Americké akcie si v minulom týždni pohoršili. Hlavným dôvodom boli zhoršené prognózy hospodárskych výsledkov firiem a zvýšené ceny ropy.
Čím dajú spotrebitelia viac na benzín alebo vykurovanie, tým menej im ostane na iné výdavky. Preto klesali najmä akcie firiem vyrábajúcich potreby pre domácnosti. Situáciu v tomto sektore ešte zhoršilo vyhlásenie najväčšieho výrobcu zubnej pasty Colgate-Palmolive, že zisk za druhý polrok bude nižší ako odhady analytikov.
"Ceny ropy sa dostávajú na nové maximá, čo nie je dobré pre podnikové výsledky," skonštatoval pre agentúru Bloomberg Jon Erdner z ITS Asset Management. Ako dodal, tieto faktory zapríčinili stiahnutie investorov z burzy.
Index Standard & Poor's 500 sa za týždeň oslabil o 1,6 percenta na úroveň 1 110,11 bodu. Vymazal tak zisky od začiatku roka. Užší index Dow Jones Industrial Average klesal už v poradí druhý týždeň za sebou. Skončil na 10 047,24 bodu po tom ako padol o 2,3 percenta. Technologicky ladený Nasdaq sa znížil o 1,6 percenta na 1 879,48 bodu.
Obchodovanie na burze má vždy dve strany. Kým jedno odvetvie klesá, druhé spravidla stúpa. V tomto prípade si polepšili najmä ropné spoločnosti. Zarobili najmä tí, ktorí investovali do akcií firmy Valero Energy. Akcie tretej najväčšej americkej rafinérie poskočili o 7,7 percenta. Celé odvetvie si polepšilo o viac ako jedno percento. Ceny ropy sa zvýšili kvôli obavách z prerušenia dodávok v dôsledku hurikánu Ivan, ktorý spôsobil na juhu USA miliardové škody. Kvôli nemu bol odstavený ropný terminál v Louisiane. V Londýne sa za barel, teda 159 litrov platilo 45,75 dolára
Podobný trend bol aj na európskych trhoch. Pokles viedli Unilever a Electrolux AB, pretože znížili očakávania zisku a oznámili zvýšenie nákladov. "Trh bojuje za rast," povedal pre agentúru Bloomberg Derek Mitchell z Isis Asset Management. Dôvodom podľa neho je fakt, že analytici nezakalkulovali do svojich očakávaní nové zvýšenie ceny ropy.
Index Dow Jones Stoxx 600 klesol o 0,9 percenta na 238,94 bodu. Index Euro Stoxx 50 takisto padol, a to o 1,7 percenta. "Pre tých, ktorí sa báli sklamania z korporátnych výsledkov, je tento týždeň potvrdením," komentoval situáciu na trhu Luis Benguerel zo spoločnosti Interbrokers. Podľa neho optimizmus zmizol.
Výnimkou neboli ani ázijské burzy. Najhoršie na tom boli exportujúce firmy, a to Matsushita Electric Industrial a Samsung Electronics. Regionálny index Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific sa oslabil o viac ako jedno percento na úroveň 88,37 bodu. "S nárastom cien ropy sa investori obávajú, že globálny ekonomický rast sa spomalí a ublíži najväčším ázijským vývozcom," dodal Soičiro Mondži z Daiwa SB Investments.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:58