StoryEditor

Kombinovanie poistky a sporenia pre deti

18.11.2002, 23:00

Životné poisťovne ponúkajú svojim klientom sporivé produkty, ktoré sú viazané na podielové fondy. Klient si môže určiť, aká časť jeho mesačného vkladu bude smerovať do fondov a aká do poistky. Spoločnosť SFM Slovakia v spolupráci s Českou poisťovňou -- Slovensko uviedla na trh začiatkom novembra produkt Globálny investičný program (GIP) Junior. Slovenský trh je prvý, na ktorom spoločnosť uviedla tento produkt.
Klient prostredníctvom GIP Junior investuje do otvorených podielových fondov World Investment Opportunities Funds SICAV (WIOF). Ako uviedol Emil Zuzík, vedúci oddelenia investičného životného poistenia spoločnosti SFM Slovakia, základným zmyslom GIP Junior je umožniť rodičom sporiť pre svoje deti. V porovnaní s Globálnym investičným produktom, ktorý je určený plnoletým klientom, je v GIP Junior jednotná nízka poistná suma v prípade úmrtia. Vychádza sa z predpokladu, že rodič skôr očakáva zhodnocovanie investovanej sumy ako vyplatenie poistnej sumy v prípade smrti svojho dieťaťa. "Rodič nebude chcieť zarobiť na smrti svojho dieťaťa. Naopak, chce sporiť a uľahčiť tak svojmu potomkovi jeho vstup do života," podčiarkol E. Zuzík.
Poistnú zmluvu je možné uzavrieť po narodení dieťaťa do najviac 15. roku veku. K podpísaniu zmluvy nie je nutná lekárska prehliadka. Mesačné poistné sa pohybuje od 400 Sk. Po dovŕšení 25 rokov sa poistka končí a klientovi sa vyplatí nasporená suma zhodnotená podľa výkonnosti fondov WIOF. V prípade úmrtia, ak hodnota investície nepresiahla poistnú sumu, je vyplatená poistná suma. Po dovŕšení 18. roku bude možné požiadať o predčasné ukončenie zmluvy bez sankcií. "V takom prípade dôjde k oslobodeniu výnosu od dane vzhľadom na pripravované zladenie našej legislatívy s právnymi normami Európskej únie," dodal E. Zuzík.
Za bezpečnosť vkladov ručí poisťovňa. V prípade, že poisťovňa nebude schopná vyplácať, záväzky preberá materská spoločnosť Česká pojišťovna. V prípade jej problémov preberajú záväzky jej zaisťovne Münich Re a Swiss Re.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:05