StoryEditor

P. Solbes: Rast v eurozóne len 0,7 percenta

07.07.2003, 00:00

Ekonomický rast v eurozóne by mohol v tomto roku dosiahnuť len 0,7 percenta, a nie jedno percento. V Gaete južne od Ríma to v sobotu povedal komisár Európskej únie (EÚ) pre ekonomické a menové otázky Pedro Solbes pri predstavovaní štvrťročných prognóz EK. V apríli pritom Európska komisia znížila odhad rastu hrubého domáceho produktu z 1,8 percenta práve na jedno percento. Podľa Solbesa nie je pravdepodobné, že by sa dosiahli predchádzajúce prognózy, týkajúce sa ekonomického rastu v eurozóne.
"V apríli sme k prognóze dodali, že existujú určité riziká. A tie sa naplnili," povedal komisár. Všetko bude závisieť od vývoja ekonomiky v treťom a štvrtom štvrťroku, ale súčasné ukazovatele napovedajú, že ekonomický rast bude asi 0,7 percenta, vyhlásil Solbes na spoločnej tlačovej konferencii s talianskym ministrom hospodárstva a financií Giuliom Tremontim. Taliansko od prvého júla prevzalo na pol roka rotujúce predsedníctvo EÚ. Začiatkom tohto týždňa EK uviedla, že silné euro, ktoré nedávno dosiahlo oproti doláru rekordné hodnoty, zníži export eurozóny. Pre drahé euro sú exporty Európy na svetových trhoch menej konkurencieschopné. Taliansko, ktoré sa ujalo predsedníctva Európskej únie, navrhlo, aby ekonomický rast podporili výdavky na výstavbu infraštruktúry. Na tieto účely by sa malo použiť vydanie dlhopisov v objeme až 70 miliárd eur. Prostriedky by sa mali požiť na výstavbu dopravných koridorov cez Alpy a do východnej Európy.
Tremonti pozval do prímorskej Gaety okrem Solbesa aj ministrov hospodárstva 10 pristupujúcich krajín, ktoré sa majú stať členmi únie v roku 2004, uviedla agentúra AFP. Solbes v uplynulých týždňoch niekoľkokrát vyjadril obavy týkajúce sa slabosti oživenia ekonomiky v eurozóne, ale prvýkrát verejne vyslovil svoju prognózu. Podľa komisára EÚ rast v eurozóne v prvom štvrťroku stagnoval, v druhom bol "bezkrvný" a je málo predpokladov na väčšie zvýšenie rastu v lete. Najpravdepodobnejší scenár je taký, že ekonomická aktivita by sa mala oživiť v druhom polroku. Minister Tremonti prezentoval účastníkom stretnutia program polročného predsedníctva EÚ v ekonomickej oblasti. V princípe sa zakladá na oživení ekonomiky prostredníctvom začatia veľkých prác v oblasti infraštruktúry vďaka zvýšenej pomoci Európskej investičnej banky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/burzove-noviny, menuAlias = burzove-noviny, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
13. máj 2024 05:03