StoryEditor

Česká republika -- eldorádo alchymistov?

25.02.2003, 23:00

Kde sa vzal, tu sa vzal... začína sa jedna zo známych detských riekaniek. Tak nejako si teraz môžu nôtiť i českí colníci -- kde sa vzalo, tu sa vzalo, ale v každom prípade bolo vyvezené. Zlato, žltý diabol, žltý boh. Ak sa dá veriť štatistikám, tak Česká republika vlani vyviezla tohto drahého kovu viac ako jeho najväčší európsky producent Švédsko. Presne 4,88 tony. Na porovnanie, toto množstvo zodpovedá jednej tretine zlatých rezerv českej centrálnej banky.
Nikto však nedokáže vysvetliť, odkiaľ by sa u našich susedov toľko surového zlata zobralo, veď v ČR už ťažba drahých kovov patrí dávno minulosti. A pokiaľ ide o dovoz, ten vlani predstavoval len 32 kilogramov. Že by teda išlo o novodobých alchymistov?
Česká colná správa údajne eviduje všetky firmy, ktoré sa vývozom zlata zaoberajú; napokon, cieľovou krajinou je väčšinou Nemecko. Podozrenie, ktoré na nej spočíva, sa rozhodla riešiť ofenzívou, vraj zistené údaje preveruje. Prečo však colníci nepreverovali deklarovaný tovar fyzicky už hneď pri vývoze, osobitne, ak ide o takú netypickú komoditu, nedokázal vysvetliť ani hovorca Generálneho riaditeľstva ciel Jiří Barták. Preto súčasne nevylúčil, že na podozrivých obchodoch sa podieľali aj colníci. Len vlani bolo za porušenie predpisov prepustených z colnej služby v ČR sedemnásť pracovníkov a pred niekoľkými dňami bol priamo pri čine zatknutý ďalší, ktorý pomáhal pri pašovaní neokolkovaných cigariet zo Slovenska do Českej republiky.
Hodnota vyvezeného zlata predstavovala 1,6 mld. korún. Jedna z teórií znie, že išlo o fiktívny vývoz, pri ktorom exportér mohol na odrátanej dani z pridanej hodnoty zarobiť až 360 miliónov korún. Pre české Hospodárske noviny sa v tomto zmysle vyjadril, napríklad, aj riaditeľ Puncového úradu ČR Martin Novotný. I ďalší odborníci z brandže považujú údaje o vývoze zlata za nereálne. Hovorí sa však len o podozreniach, o konkrétnych vinníkoch nechce nikto povedať ani slovo. Ani polícia prípad zatiaľ nevyšetruje, pretože colníci údajne majú dostatok zákonných pák v rukách, aby tak urobili sami a na políciu sa neobrátili.
Rozvírila sa aj diskusia o tom, či neodborník -- vrátane colníkov -- je vôbec schopný rozoznať zlato, napríklad, od mosadze. Tieto pochybnosti rázne odmietla ďalšia hovorkyňa colnej správy Nina Psotová, keď sa kolegov zastala: "Colníci, samozrejme, zlato poznajú."

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/cs-hosp-relacie, menuAlias = cs-hosp-relacie, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. október 2024 16:34