StoryEditor

Červený kríž vyzýva na zastavenie denného zabíjania civilistov

01.12.2006, 07:20
Autor:
SITASITA

Medzinárodný Červený kríž (ICRC) vo štvrtok uviedol, že je v kontakte s viac ako desiatimi skupinami a snažia sa spojiť s ďalšími s cieľom zastaviť každodenné zabíjanie viac ako sto civilistov v Iraku. Georges Comninos, vedúci operácií ICRC na Blízkom východe a severnej Afrike, na tlačovej konferencii neuviedol ďalšie podrobnosti o skupinách, prípadne či ide o povstalcov. Označenie "neštátni aktéri", ktoré použil, sa však často používa v súvislosti s ozbrojenými skupinami alebo ľuďmi, ktorí sú s nimi v spojení.
Ako povedal Comninos, ICRC sa snaží vyhľadávať ďalšie priamo alebo prostredníctvom "iných skupín, úradov alebo inštitúcií" v Iraku a susedných krajinách, aby im odovzdali posolstvo, že útoky na civilistov sa musia zastaviť. Neutrálny ICRC, ktorý sa snaží chrániť civilistov na základe Ženevských konvencií o vojnovom stave, má dobré vzťahy s irackými oficiálnymi miestami a mnohonárodnými silami vedenými USA. Ako však Comninos dodal, "nedokázali sme zaistiť pravidelný kontakt s absolútne všetkými neštátnymi aktérmi."
Medzinárodné humanitárne právo zaväzuje štátnych aj neštátnych aktérov, aby boli rovnako zhovievaví k civilistom. Ako povedal Laurent Colassis, právny poradca ICRC, situácia v Iraku nekvalifikujú ako medzinárodný ozbrojený konflikt. ICRC vo vyhlásení uviedol, že vyzýva "všetky strany konfliktu", aby dodržiavali pravidlá a tých, "ktorí môžu využiť svoj morálny a politický vplyv v oblasti žiadajú o rešpektovanie ľudského života a dôstojnosti."
Ako povedal Comninos, podľa správ zahynulo v Iraku v septembri a októbri 7 tisíc ľudí a denne počet obetí dosahuje viac ako sto. "ICRC je hlboko šokované touto hroznou neúctou k ľudskému životu a dôstojnosti," povedal. ICRC, ktorý má v Iraku okolo 400 pracovníkov, navštevuje 14 tisíc väzňov, distribuuje zdravotnícky materiál a vykonáva aj ďalšiu humanitárnu činnosť.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:55