StoryEditor

Zlyhanie rokovaní v Dauhe najviac poškodí Afriku

16.01.2007, 14:37
Autor:
SITASITA

Ak sa nepodarí oživiť rokovania o liberalizácii svetového obchodu v rámci Svetovej obchodnej organizácie (WTO), najviac to poškodí africké krajiny. Uviedol to v utorok Pascal Lamy, generálny riaditeľ WTO. "Ak dovŕšime toto kolo, bude veľa víťazov. Ak rokovania padnú, niet pochýb o tom, kto bude najväčším porazeným: Afrika," skonštatoval Lamy počas návštevy ústredia Africkej únie v etiópskom hlavnom meste Addid Abeba.
Rokovania o liberalizácii svetového obchodu v rámci WTO, ktoré sa začali ešte v roku 2001 v katarskej metropole Dauha, sa skončili v júli minulého roku fiaskom. Rozvojové krajiny žiadajú nižšie clá pre poľnohospodárske produkty pri vývoze na americké a európske trhy, zatiaľ čo priemyselné krajiny chcú získať väčší prístup k priemyselným službám a tovarom rozvojových krajín. Svetové obchodné mocnosti sa však opakovane nedokázali dohodnúť na základných otázkach uvoľnenia trhu poľnohospodárskych a priemyselných produktov a ani minimálne ustúpiť zo svojich pozícií. Spojené štáty a Európska únia sa navzájom obvinili z neochoty znížiť podporu svojim poľnohospodárom a z krachu rokovaní WTO.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 15:21