StoryEditor

EÚ podporuje plán OSN pre Kosovo

13.03.2007, 16:26
Autor:
SITASITA

Európsky parlament podporil návrh budúceho usporiadania Kosova, ktorý vypracoval splnomocnenec Organizácie Spojených národov Martti Ahtisaari. Výbor EP pre zahraničné vzťahy schválil návrh špeciálneho vyslanca OSN Ahtisaariho a vyjadril sa, že tento plán má "nesmierny význam pre stabilitu a rozvoj celého regiónu".
Ahtisaariho plán ponúka Kosovu čiastočnú nezávislosť pod dohľadom OSN, v rámci ktorej by provincia mala vlastnú ústavu, armádu, národnú hymnu a vlajku. Srbská menšina by na oplátku získala širšie právomoci pri riadení svojho každodenného života a ochrane svojej kultúry v Kosove. Avšak už rok trvajúce rokovania medzi srbskou delegáciou a kosovskými Albáncami o budúcom štatúte Kosova sa skončili i v sobotu bez konkrétneho výsledku. Návrh na medzinárodne kontrolovanú štátnosť Kosova bude koncom mesiaca predložený Bezpečnostnej rade OSN, ktorá bude mať v celej záležitosti posledné slovo.
EP vyjadril nádej, že Bezpečnostná rada rýchlo príjme novú rezolúciu vychádzajúcu z Ahtisaariho plánu a zároveň vyjadril pripravenosť vyčleniť ďalšie finančné prostriedky pre Kosovo.
Podľa Ruska je ešte príliš skoro na to, aby sa Bezpečnostná rada OSN (BR) zaoberala plánom ďalšieho usporiadania Kosova z dielne splnomocnenca OSN pre Kosovo Marttiho Ahtisaariho. Ruské ministerstvo zahraničných vecí v utorok pripomenulo, že Srbi a kosovskí Albánci sa zatiaľ na štatúte provincie nedohodli a preto sú potrebné ďalšie rokovania, "Bez obojstrannej dohody, na základe kompromisu, tieto návrhy nemôžu garantovať stabilné, dlhodobé riešenie," uvádza sa v stanovisku ministerstva.
Americké ministerstvo zahraničných vecí odmieta tvrdenia, že usporiadanie Kosova na základe plánu OSN podporí separatistické hnutia inde v Európe. Námestník americkej ministerky zahraničných vecí Dan Fried po návrate z Balkánu povedal, že situácia v Kosove "nie je precedensom pre nijaké iné oblasti", či už ide o Abcházsko, Južné Osetsko, Čečensko, Podnestersko alebo Korziku. V súvislosti s rezervovaným postojom Ruska voči plánu Fried vyjadril presvedčenie, že Moskva v BR neuplatní právo veta.
Prevažne albánske Kosovo sa dostalo pod správuOSN potom, čo NATO 78 dní bombardovalo niekdajšiu Juhosláviu s cieľom ukončiť zásah srbských síl proti separatistickým Albáncom. Provincia je formálne súčasťou Srbska, avšak od júna 1999 sa nachádza pod kontrolou OSN a NATO.
Nedoriešený štatút Kosova predstavuje ohnisko napätia pre celý balkánsky región. Srbský parlament v októbri minulého roku jednomyseľne schválil novú ústavu, ktorá definuje Kosovo ako neoddeliteľnú súčasť Srbska. Srbskí voliči ústavu následne schválili v referende.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:53