StoryEditor

Libanonské rakety zasiahli mesto Haifa, hrozí útok na Bejrút

14.07.2006, 09:08
Autor:
SITASITA

Dve rakety typu Kaťuša zasiahli vo štvrtok tretie najväčšie izraelské mesto Haifa, informovala armádna hovorkyňa. Ide o prvé rakety, ktoré dopadli tak ďaleko smerom na juh od kritickej hranice s Libanonom. Haifa leží približne 40 kilometrov od tejto hranice. Zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne informácie o možných obetiach.
Libanonské prosýrske teroristické hnutie Hizballáh vo štvrtok pohrozilo, že ak Izrael zaútočí na libanonskú metropolu Bejrút, on zaútočí na izraelskú Haifu a jej okolie. "Islamský odpor deklaruje, že ak sa Bejrút stane cieľom priameho izraelského útoku, zaútočí na Haifu a jej okolie," uvádza sa v stanovisku Hizballáhu. Znalci Hizballáhu si neboli istí, či má toto hnutie rakety schopné zasiahnuť Haifu. Rakety odpálené bojovníkmi Hizballáhu zasiahli v stredu izraelské oblasti vzdialené 20 kilometrov od libanonských hraníc. To už naznačuje, že vzdialenosť cieľov, ktoré je schopný Hizballáh zasiahnuť, sa v posledných mesiacoch zvýšila.
Útokom na Bejrút vo štvrtok pohrozil šéf izraelskej armády Dan Haluc. Izrael na libanonskú metropolu podľa neho zaútočí v prípade, ak libanonská vláda nepresvedčí Hizballáh, aby prestal ostreľovať izraelské územie. "Žiadne miesto (v Libanone) nie je v bezpečí, to je jasná vec," povedal novinárom.
Haluc pohrozil útokom na bejrútske predmestie Dahíja, kde podľa neho žije väčšina predstaviteľov Hizballáhu. Obyvateľov tohto predmestia nepriamo vyzval na evakuáciu. "Obyvatelia Dahíje by mali z tejto situácie vyvodiť závery, ak sa boja o svoju bezpečnosť," povedal Haluc. Zopakoval, že je na libanonskej vláde, ako sa bude situácia vyvíjať.
V libanonskej vláde je zastúpený aj Hizballáh. Je v nej však v menšine, pričom väčšinu tvoria umiernené sily. "Sme toho názoru, že všetku zodpovednosť za budúcnosť Libanonu má na pleciach libanonská vláda," povedal Haluc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:32