StoryEditor

Šéfa polície v mexickom pohraničnom meste zabili v deň nástupu do funkcie

09.06.2005, 11:52
Autor:
TASRTASR

Dlhé týždne sa o prácu šéfa polície v mexickom meste Nuevo Laredo pri hranici s USA nikto neuchádzal, pretože to mnohí vnímali ako rozsudok smrti.
V stredu popoludní sa postu hrdo ujal obchodník a niekdajší pracovník generálnej prokuratúry Alejandro Dominguez s vyhlásením, že sa ničoho nebojí. O deväť hodín neskôr ho pod rúškom tmy prepadla skupina ozbrojencov na viacerých vozidlách. Keď nastupoval do svojho auta, vypálili do neho vyše 35 guliek.
Dominguez je už tretím policajným veliteľom napadnutým za týždeň a siedmym zabitým tento rok v nemilosrdnom boji s drogovými kartelmi. Minulý štvrtok ozbrojenci v Nuevo Laredo zabili policajného dôstojníka pred očami jeho malej dcéry, deň predtým prepadli a zranili ďalšieho idúceho autom cez centrum mesta.
Nuevo Laredo, významné tranzitné miesto pre legálny obchod i nelegálne drogy pašované do USA, je "frontovou líniou" boja medzi dvoma najväčšími mexickými drogovými gangmi, Golfským kartelom a kartelom Juarez. V meste tento rok zavraždili najmenej 58 ľudí, vrátane siedmich policajtov. Vyše 40 vrážd zrejme súviselo s obchodom s drogami.
Násilnosti pri severnej hranici Mexika sa začali množiť, odkedy prezident Vicente Fox vyhlásil v januári vojnu drogovým kartelom a organizovanému zločinu. Vláda vyslala v marci na sever 700 vojakov a federálnych agentov v snahe pokúsiť sa obnoviť právo a poriadok.
Minulý mesiac starosta Nueva Lareda Daniel Pena uviedol, že na post policajného šéfa uvoľnený po rezignácii Josého Valdesa sa nikto neprihlásil. Domingueza vybrali zo skupiny troch potenciálnych kandidátov. Bol jediným, kto sa o miesto uchádzal dobrovoľne.
Podľa úradov sa s drogami súvisiace násilie v meste zintenzívnilo po tom, ako v neďalekom Matamorose v roku 2003 zatkli údajného vodcu Golfského kartelu Osiela Cardenasa, s ktorým viedol drogový boss Joaquin "El Chapo" Guzmán boj o prístup k pašeráckym cestám v pohraničných mestách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 11:16