StoryEditor

So samovraždami sa spájajú určité predsudky, tvrdí nemecký psychológ

09.09.2005, 14:50
Autor:
TASRTASR

Ľudia, ktorí sa vyhrážajú samovraždou, sa k tomuto činu zväčša neskôr skutočne odhodlajú. Štatistické údaje nepotvrdili všeobecne rozšírený názor, že ten, kto o "tom" hovorí, si nič neurobí.
Len v Nemecku si zoberie život ročne okolo 12.000 osôb, približne 80 percent samovrážd je vopred ohlásených, povedal pre nemeckú agentúru DPA psychológ a teológ Christopher Linden z linky dôvery v Mohuči-Wiesbadene.
Pri príležitosti Svetového dňa prevencie samovrážd, ktorý pripadne na sobotu, Linden vyzýva ľudí, aby lepšie počúvali tých, ktorí sa začnú zmieňovať o dobrovoľnom odchode z tohto sveta a podľa svojich možností im dodali nádej, že niet problému, ktorý by sa nedal vyriešiť. "Nikto neodchádza rád," hovorí Linden.
"Samovražda je často výsledkom viacerých osobných prehier, keď sa človek musí napríklad naraz vyrovnať s nezamestnanosťou, partnerskými problémami a s chorobou," tvrdia psychológovia.
Častým motívom myšlienky na samovraždu je pocit, že človek je na tomto svete zbytočný. Na rozdiel od doterajších tvrdení najnovšie štúdie svedčia o tom, že väčšina samovrážd sa neodohrá v čase adventu a Vianoc, ale v jarných mesiacoch, osobitne v máji, považovanom za jeden z najkrajších mesiacov.
"Ľuďom, ktorí premýšľajú nad samovraždou, chýba práve po clivých zimných mesiacoch energia povedať áno prebudenému svetlu a životu," tvrdí Linden. Človek odhodlaný na dobrovoľný odchod z tohto sveta neraz svojmu okoliu signalizuje, že ďalej nevládze a potrebuje pomoc. Nesprávny je aj predsudok, že ten, kto myslel na samovraždu alebo sa o ňu v minulosti pokúsil, sa s myšlienkou na dobrovoľný odchod z tohto sveta už nerozlúči.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 20:57