StoryEditor

Irán: Zodpovednosť za uneseného diplomata nesú USA

06.02.2007, 12:52
Autor:
SITASITA
Irán odsúdil únos svojho diplomata v Bagdade, zodpovednosť za jeho život nesú podľa Teheránu Spojené štáty. Hovorca ministerstva zahraničných vecí potvrdil, že ozbrojení muži uniesli druhého tajomníka iránskeho veľvyslanectva v Iraku.

Irán dnes odsúdil únos svojho diplomata v Bagdade, zodpovednosť za jeho život nesú podľa Teheránu Spojené štáty. Hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Mohammed Alí Hosejní potvrdil, že ozbrojení muži v nedeľu uniesli v Bagdade Džalála Šaráfího, druhého tajomníka iránskeho veľvyslanectva v Iraku.
Šaráfího uniesli v centre Bagdadu v čase, keď sa americko-iracké jednotky pripravovali na zásah proti rastúcim násilnostiam v meste. Podľa iránskeho ministerstva boli Šaráfího únoscami ozbrojenci prepojení na iracké ministerstvo obrany, ktoré je pod dohľadom amerických jednotiek. K únosu údajne došlo pred irackou pobočkou iránskej štátnej Melli Bank.
Americký mienkotvorný denník New York Times zverejnil správu, podľa ktorej iránskeho diplomata uniesli v nedeľu večer po tom, ako jeho konvoj zastavili v Bagdade muži s oficiálnymi identifikačnými preukazmi ministerstva obrany. Správa citovala irackých predstaviteľov, podľa ktorých iracké bezpečnostné zložky následne zadržali niekoľko podozrivých osôb po prenasledovaní ich vozidiel. Auto s uneseným diplomatom sa im však nepodarilo zadržať. Všetci zadržaní muži mali pri sebe preukazy ministerstva obrany, čo vyvolalo vážne dohady, či do únosu nebolo zapletené iracké ministerstvo. Americká armáda v Iraku začala v utorok informácie o únose preverovať.
Správa o únose iránskeho diplomata prišla v čase napätých vzťahov medzi Teheránom a Washingtonom. Americké jednotky v severoirackom meste zatkli v decembri piatich iránskych zamestnancov na mieste, kde mal byť neskôr zriadený iránsky konzulát. Všetci piati Iránci sú stále vo vyšetrovacej väzbe.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 13:50