StoryEditor

Odporúčanie zastaviť rozhovory s Ankarou nie je dostatočné

30.11.2006, 14:19
Autor:
SITASITA

Prezident Cyperskej republiky Tassos Papadopoulos vo štvrtok vyhlásil, že odporúčanie Európskej komisie na čiastočné pozastavenie prístupových rozhovorov s Tureckom nepredstavuje dostatočný nátlak na Ankaru. "Nie sme spokojní s rozhodnutím, pretože si myslíme, že nevyvíja na Turecko dostatočný tlak, aby splnilo svoje povinnosti," povedal prezident vo svojej prvej reakcii na stredajšie odporúčanie EK.
Papadopoulos ďalej uviedol, že EÚ by mala Turecku stanoviť pevný časový rámec na splnenie záväzkov. "Efektívny tlak... nemôže existovať bez časového rámca na opätovné prehodnotenie stanoviska Turecka, aby ho bolo možné presvedčiť, že by malo splniť svoje záväzky. Inak budú naň uvalené ďalšie alebo rozšírené sankcie," vyhlásil prezident počas konferencie o možnom zavedení európskej meny na Cypre.
Podľa stredajšieho rozhodnutia Európskej komisie by únia nemala otvoriť rokovania s Tureckom o 8 z celkovo 35 kapitol, ktoré súvisia s porušovaním záväzkov Turecka voči členskému štátu EÚ Cyperskej republike. Dôvodom rozhodnutia EK je pokračujúca neochota Ankary otvoriť turecké prístavy a letiská pre lode a lietadlá Cyperskej republiky, ktorú Turecko neuznáva. Turecko trvá na tom, že otvorí svoje letiská a prístavy doprave z gréckej časti Cypru len pod podmienkou, že EÚ splní svoj sľub a ukončí ekonomickú blokádu Severocyperskej tureckej republiky, ktorú uznáva len Ankara.
O definitívnom prijatí odporúčania EK sa rozhodne na summite lídrov EÚ v Bruseli 14.-15. decembra.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
23. apríl 2024 18:03