StoryEditor

Fidži vyšle do Ázie delegáciu na upevnenie vzťahov

23.01.2007, 07:21
Autor:
SITASITA

Fidžijská vojenská vláda v utorok oznámila, že do Ázie vyšle delegáciu politikov a obchodníkov s cieľom upevniť obchodné a diplomatické vzťahy po tom, čo ju Austrália a niektoré ďalšie krajiny odsúdili za uchvátenie moci vo vojenskom prevrate. Fidžijské hospodárstvo je narušené odkedy 5. decembra vojenský veliteľ Voreqe Bainimarama prevzal moc a aj napriek sankciám a diplomatickým protestom svojich tradičných spojencov v regióne, vymenoval dočasnú vládu pod svojím vedením. "V úsilí diverzifikovať našu sieť zdrojov dovozu, turizmu, investícií, technickej spolupráce a pomoci som sa rozhodol poslať delegáciu pozostávajúcu z ministrov, vyšších úradníkov a vybraných predstaviteľov obchodu do Číny, Indie, Malajzie a Indonézie," povedal v utorok Bainimarama.
Regionálne mocnosti Austrália a Nový Zéland, rovnako ako USA, Európska únia a iné tichomorské krajiny Bainimaramu za prevrat potrestali a zaviedli proti jeho vojenskému režimu sankcie. Dočasný fidžijský premiér v piatok pohrozil podobnými opatreniami Austrálii a Novému Zélandu. Povedal, že zváži zavedenie odvetných opatrení, pokiaľ budú obe krajiny naďalej "ignorovať a frustrovať Fidži". "Zvažujem zavedenie viacerých odvetných opatrení, ak nebudú obe krajiny pozitívne reagovať na našu situáciu," povedal Bainimarama vo vyhlásení.
Bainimarama v decembri zvrhol zvolenú vládu premiéra Laisenia Qaraseho, ktorú obvinil z korupcie a diskriminácie etnickej indickej menšiny. Začiatkom mesiaca sa následne vojenský veliteľ vymenoval za dočasného premiéra a vymenoval aj svoju dočasnú vládu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 20:52