StoryEditor

Beňová: Americká invázia do Iraku bola napadnutím suverénneho štátu

06.07.2005, 17:03
Autor:
TASRTASR

Dĺžka pobytu koaličných síl vedených USA v Iraku bude závisieť v prvom rade na bezpečnostnej situácii v krajine. Vyhlásil to dnes v Európskom parlamente v Štrasburgu britský minister zahraničných vecí Jack Straw.
Poslanci diskutovali o situácii v Iraku na základe správy poslanca Jorgosa Dimitrakopulosa, ktorý navrhuje nahradenie koaličných síl mierovými jednotkami OSN.
Bezpečnostná situácia je kľúčom ku všetkému. Čím skôr budú Iračania kontrolovať vlastnú bezpečnosť, tým lepšie. Veríme, že tým skôr budú môcť odísť koaličné sily, povedal Straw v mene britského predsedníctva v únii.
Podľa Dimitrakopulosa však práve skutočnosť, že v krajine sú západné jednotky vedené Američanmi, prispieva k zlej bezpečnostnej situácii. Problémom je, že v krajine sú zahraničné jednotky. Myslím že bude kľúčové nahradiť ich mierovými silami OSN, povedal grécky konzervatívny europoslanec.
Dimitrakopulos, Straw i komisárka pre vonkajšie vzťahy Benita Ferrerová-Waldnerová vyzvali parlament, aby odložil bokom nezhody z minulosti a pozeral sa v prípade Iraku do budúcnosti. Mnohí poslanci najmä zo stredoľavicových a ľavicových strán však takýto prístup odmietli a ostro kritizovali americkú inváziu do Iraku, ktorá je podľa nich dôvodom dnešných násilností.
Slovenská europoslankyňa z radov socialistov Monika Beňová (Smer) mala podobný názor. Už dlhšie počúvame, ako sa netreba vracať do minulosti a ako nie je dôležité hovoriť o opodstatnenosti invázie USA a ich ad hoc koalície alebo spojencov. Prepáčte, ale ja hlboko nesúhlasím s takýmto názorom, pretože Američanmi vytvorená a riadená ad hoc koalícia napadla suverénny štát bez akéhokoľvek medzinárodného a právne akceptovateľného mandátu, vyhlásila Beňová v debate.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. september 2024 19:01