StoryEditor

Novým generálnym tajomníkom OBSE sa stal Marc Perrin de Brichambaut

10.06.2005, 17:32
Autor:
TASRTASR

Francúzsky diplomat Marc Perrin de Brichambaut sa dnes stal novým generálnym tajomníkom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Oficiálne sa úradu ujme 21. júna, oznámila OBSE vo svojom vyhlásení.
De Brichambaut vystrieda v úrade slovenského dilomata Jána Kubiša, ktorý pôsobil na poste dve funkčné obdobia.
Konzultácie o novom generálnom tajomníkovi OBSE trvali desať mesiacov. Proti nominácii Perrina de Brichambaut nemal námietky žiaden z členských štátov OBSE.
De Brichambaut sa narodil v marockom meste Rabat v roku 1948. Od roku 1998 pôsobil ako riaditeľ sekcie pre strategické záležitosti na francúzskom ministerstve obrany a taktiež ako poradca niekoľkých francúzskych šéfov diplomacií. Pracoval v OSN v New Yorku a získal aj diplomatické poverenie vo Washingtone a Viedni.
Ján Kubiš pôsobil vo funkcii generálneho tajomníka OBSE dve trojročné funkčné obdobia. Vyštudoval na Moskovskom štátnom inštitúte pre medzinárodné vzťahy a do diplomatických služieb vstúpil v roku 1976. V rokoch 1998-99 pôsobil ako osobitný poverenec generálneho tajomníka OSN pre Tadžikistan a vedúci misie pozorovateľov OSN v Tadžikistane. Pred tým, než sa v júli 1994 stal riaditeľom Centra OBSE pre prevenciu konfliktov, sa niekoľko rokov venoval práci v rámci OBSE. Na post generálneho tajomníka OBSE nastúpil v júni 1999.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 18:43