StoryEditor

Predstavitelia CDU/CSU a SPD začali v Berlíne koaličné rokovania

18.10.2005, 08:59
Autor:
TASRTASR

Dlhoočakávané koaličné rozhovory medzi konzervatívcami zo strán únie na jednej a sociálnymi demokratmi na druhej strane sa dnes za účasti 16 predstaviteľov každého z táborov začali v Berlíne.
Pozorovatelia nerátajú s hladkým priebehom rokovaní o budúcej veľkej nemeckej koalícii CDU/CSU - SPD pod vedením kancelárky Angely Merkelovej a predpokladajú komplikované a niekoľko týždňov trvajúce rozhovory. Bez akýchkoľvek zábran to dnes potvrdila aj dezignovaná kancelárka Merkelová, podľa slov ktorej budú chcieť obe strany presadiť vôľu svojich voličov, preto to budú tvrdé rokovania.
Predmetom rozhovorov budú zrejme až do začiatku novembra najskôr obsahové otázky a potom hľadanie spoločných menovateľov pri zostavovaní budúceho programového vyhlásenia vlády. Koalíciu budú následne schvaľovať delegáti mimoriadnych zjazdov zainteresovaných politických strán, po čom by malo nasledovať aj vyjadrenie dôvery kabinetu na parlamentnej pôde.
Aj keď mandát kabinetu odstupujúceho kancelára Gerharda Schrödera skončí formálne v utorok, keď sa uskutoční ustanovujúce zasadanie nového Bundestagu, červeno-zelená koalícia zostane de facto v úrade až do odovzdania moci novej vláde.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 02:06