StoryEditor

Poradca srbského premiéra označil vyhlásenie o situácii v Kosove za sporné

10.10.2005, 12:26
Autor:
TASRTASR

Poradca srbského premiéra Vojislava Koštunicu Vladeta Jankovič označil vyhlásenie osobitného vyslanca OSN pre Kosovo Kai Eideho o situácii v regióne za sporné a "prinajmenšom zvláštne".
Jankovič pre televíziu RTS zdôraznil, že je nutné, aby vyhlásenie o situácii v Kosove preštudovali všetky orgány srbskej štátnej moci.
"Vyhlásenie má 21 strán a je zrelé na dôkladnú analýzu. Pre nás je to otázka zachovania si štátnej integrity," uviedol Jankovič a dodal, že vyhlásenie nórskeho diplomata Eideho o situácii v Kosove je "značne pochmúrne"
"Slová, ktoré Eide používa na opis situácie v Kosove, sú napríklad "pochmúrne", "smutné" a podobne. No i napriek tomu na záver odporúča začiatok rozhovorov o budúcom štatúte oblasti. Jedným slovom, nachádzame sa v situácii, že štandardy v Kosove budú postupne plnené, ak budú plnené, iba v priebehu rokovaní o budúcom štatúte regiónu," povedal Jankovič a dodal, že na čele srbského vyjednávacieho tímu pre Kosovo, ktorý zatiaľ nezostavili, bude s najväčšou pravdepodobnosťou premiér Vojislav Koštunica.
V piatok 7. septembra odporučil generálny tajomník OSN Kofi Annan začatie rozhovorov o budúcom štatúte juhosrbského regiónu Kosovo na základe vyhlásenia osobitného vyslanca OSN Kai Eideho.
Očakáva sa, že Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) sa bude zaoberať Kosovom v druhej polovici októbra.
Srbský región Kosovo je súčasťou štátneho celku Srbsko a Čierna Hora (SČH). Od leteckého útoku Severoatlantickej aliancie (NATO) v roku 1999, ktorý zastavil ťaženie srbských jednotiek voči etnickým albánskym separatistom v roku 1999, je Kosovo pod správou OSN a NATO.
Etnickí Albánci, ktorí tvoria 90-percentnú väčšinu dvojmiliónového obyvateľstva v Kosove, požadujú úplnú nezávislosť regiónu. Belehrad však presadzuje plán "viac ako autonómia, menej ako nezávislosť" a usiluje sa o zachovanie Kosova v rámci hraníc SČH.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 05:36