StoryEditor

Srbsko má novú vládu

16.05.2007, 08:34
Autor:
SITASITA

Srbský parlament v utorok večer schválil novú koaličnú vládu. Podporu navrhovanej vláde staronového premiéra Vojislava Koštunicu vyjadrilo pol hodinu pred vypršaním ústavnej lehoty 133 z 244 prítomných poslancov. Proti hlasovalo 106 poslancov. Ak by poslanci v utorok do polnoci vládu neschválili, prezident Boris Tadič by bol podľa ústavy nútený vyhlásiť predčasné voľby. Ultranacionalistická Srbská radikálna strana (SRS) sa snažila hlasovanie zablokovať, ale nepodarilo sa jej to. Od novej srbskej vlády sa očakáva, že dovedie Srbsko do Európskej únie a zároveň zabráni osamostatneniu sa Kosova.
"Prisahám, že budem oddaný Srbskej republike a sľubujem na svoju česť, že budem rešpektovať ústavu a zákony," povedal Koštunica a jeho ministri po hlasovaní. 62-ročný Koštunica uviedol, že jeho nová vláda má päť cieľov - udržať Kosovo v hraniciach Srbska, dostať krajinu do Európskej únie, spolupracovať s Medzinárodným trestným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY), zvýšiť životnú úroveň v krajine a bojovať proti zločinu a korupcii.
Tri srbské proreformné strany - proeurópska Demokratická strana (DS), umiernená nacionalistická Demokratická strana Srbska (DSS) a neoliberálna strana G17 Plus - sa v piatok na poslednú chvíľu dohodli na vytvorení koaličnej vlády pod vedením odchádzajúceho premiéra Koštunicu. Blok demokratických strán sa o zostavenie novej vlády pokúšal od januárových volieb, ktoré síce vyhrala (SRS), ale nezískala dostatočný počet mandátov na vytvorenie vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 05:38