StoryEditor

Americká vláda premrhala v Iraku milióny dolárov

31.01.2007, 14:30
Autor:
SITASITA
Z pravidelného štvrťročného auditu amerického špeciálneho inšpektora vyplýva, že americká vláda vo svojom úsilí o obnovu Iraku prišla o obrovské finančné prostriedky, a to vďaka šíriacemu sa násiliu, korupcii a byrokracii.

Z pravidelného štvrťročného auditu amerického špeciálneho inšpektora vyplýva, že americká vláda vo svojom úsilí o obnovu Iraku prišla o obrovské finančné prostriedky, a to vďaka šíriacemu sa násiliu, korupcii a byrokracii. Šéf úradu špeciálneho inšpektora pre obnovu Iraku Stuart Bowen Jr. vykreslil hrozný obraz chaosu, korupcie, premárnených financií a vysokej nezamestnanosti v Iraku, predovšetkým medzi mladými mužmi. Američanmi školené a vyzbrojované iracké bezpečnostné sily - nevyhnutné pre zaisťovanie mieru a rekonštrukčných prác - sa "rozvíjajú pomalšie, ako sa pôvodne predpokladalo a bezpečnostná situácia sa naďalej zhoršuje", uvádza sa v stredu zverejnenej 579-stranovej správe.
Zo správy vyplýva, že bezpečnosť irackej energetickej infraštruktúry ostáva zraniteľná: "Elektrické vedenia sú pravidelne terčom útokov, pričom potrubia na severe nie sú v prevádzke. Irackí opravári však nemôžu vykonávať svoju prácu, pretože sú terčom útokov," uvádza sa v správe. "Najväčšími výzvami irackej vlády je posilňovanie právnych inštitúcii - súdnictva, väzenského systému a polície. Spojené štáty na tento cieľ vynaložili miliardy dolárov, avšak ku dnešku bol dosiahnutý v tejto oblasti len minimálny úspech," pokračuje správa. Iracká vláda má problémy s naplnením zásadných rozpočtových plánov: do konca roka 2006 ostali nevyužité miliardy dolárov zahrnuté v rozpočte.
Bowenov úrad dohliada nad využitím a prípadným zneužitím finančných prostriedkov americkej vlády určených na rekonštrukčné práce v Iraku. Administratívne úrad podlieha ministerstvu zahraničných vecí a Pentagonu a Kongresu predkladá štvrťročné a polročné správy. V poslednom štvrťroku vykonal úrad osem auditov, 15 inšpekcii a v súčasnosti prebieha 78 vyšetrovaní v súvislosti s plytvaním a podvodmi v Iraku.
Správa upozorňuje, že trvalo udržateľnú obnovu Iraku môžu dosiahnuť len samotní Iračania.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 17:51