StoryEditor

Tárki: MSZP si polepšilo pozíciu, Sólyom je druhým najsympatickejším politikom

03.08.2005, 15:00
Autor:
TASRTASR

Vládna Maďarská socialistická strana (MSZP) si polepšila preferencie v júli o dva percentuálne body, k vedúcemu opozičnému Zväzu mladých demokratov (FIDESZ) sa socialisti priblížili na rozdiel troch bodov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu maďarského inštitútu Tárki.
FIDESZ dosahuje od apríla rovnakú podporu respondentov na úrovni 30 bodov, MSZP dosiahla v júli 27 bodov. Do parlamentu by sa dostal okrem týchto dvoch veľkých strán ešte koaličný Zväz slobodných demokratov (SZDSZ) s preferenciami tesne nad päťpercentným prahom pre vstup.
Najsympatickejším politikom zostáva odstupujúci prezident Ferenc Mádl, ktorý dosiahol sympatie vyššie o sedem bodov ako v predchádzajúcom mesiaci. Nastupujúci prezident László Sólyom sa dostal na druhú priečku rebríčka popularity maďarských politikov, predbehol tak predsedníčku parlamentu Katalin Sziliovú, ktorej preferencie zostali na rovnakej úrovni ako v júni.
Expremiér a predseda FIDESZ Viktor Orbán obsadil v júli piatu priečku s 50 bodmi, o jeden bod si pohoršil premiér Ferenc Gyurcsány, ktorého 48 bodov zabezpečil v prieskume Tárki siedmu priečku popularity.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 23:26