StoryEditor

Izrael víta zvolenie nemeckého pápeža

19.04.2005, 21:10
Autor:
TASRTASR

Izrael dnes uvítal zvolenie nového pápeža Benedikta XVI., ktorým sa stal nemecký kardinál Joseph Ratzinger, a vyjadril nádej, že nová hlava rímskokatolíckej cirkvi sa zaviaže najmä k boju proti antisemitizmu. Prominentný izraelský rabín označil nového pápeža za priateľa židovského národa.
"Minister zahraničných vecí vyjadruje nádej, že tento pápež, vzhľadom na jeho historické skúsenosti, bude obzvlášť zaviazaný nekompromisnému boju proti antisemitizmu," uviedol vo vyhlásení izraelský minister zahraničných vecí Silvan Šalom.
Ratzinger, narodený v roku 1927 v nemeckom Bavorsku, bol ešte chlapcom, keď sa k moci dostal nacistický vodca Adolf Hitler.
Predchodcu nového pápeža, Jána Pavla II., v Izraeli všeobecne uznávali a oceňovali za jeho miléniovú púť do Svätej zeme, ako aj za úsilie zlepšiť vzťahy medzi kresťanmi a židmi, a nadviazanie diplomatických vzťahov medzi Vatikánom a Izraelom v roku 1994.
Hlavný rabín Tel Avivu, Israel Meir Lau, ktorý prežil nacistický holokaust, sa s Ratzingerom stretol minulý rok v New Yorku na sympóziu o antisemitizme, kde vtedajší kardinál ako prvý predniesol prejav odsudzujúci nenávisť voči židom.
"Je známy ako priateľ židovského národa a ja verím, modlím sa a želám mu, aby pokračoval v šľapajach Jána Pavla II. ... v jeho dobrom prístupe a priateľstve voči židom vo svete a obzvlášť voči štátu Izrael," povedal rabín Lau.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 21:05