StoryEditor

Na návštevu krajiny pricestoval americký prezident

20.11.2006, 13:10
Autor:
SITASITA

Americký prezident George W. Bush v pondelok pricestoval na krátku návštevu Indonézie. S indonézskym prezidentom Susilom Bambangom Yudhoyonom, ktorý je považovaný za jeho spojenca vo vojne proti terorizmu, má na programe rokovanie v paláci v meste Bogor. Počas sedemhodinovej návštevy sa stretne aj s predstaviteľmi občianskych organizácií. Z Indonézie odcestuje na Havaj a odtiaľ do Washingtonu. Bushova návšteva vyvolala bezpečnostné obavy, pretože obyvatelia krajiny odmietajú jeho politiku na Blízkom východe a vojnu v Iraku. Neočakáva sa, že sa prezident stretne s indonézskou verejnosťou alebo že sa bude zdržiavať mimo prezidentského paláca v horskom meste Bogor neďaleko hlavného mesta Jakarta.
Niekoľko hodín pred príchodom Busha po uliciach mesta Bogor pochodovali tisíce protestujúcich. Niektorí z nich rozvinuli transparenty s nápismi označujúcimi Busha za "teroristu" a "vojnového zločinca". Podobné demonštrácie sa uskutočnili v najmenej desiatich ďalších indonézskych mestách. Biely dom uviedol, že ho bezpečnostné opatrenia uspokojujú napriek tomu, že indonézska polícia upozornila na zvýšenú hrozbu útoku zo strany teroristickej siete al-Kájda. Policajný šéf mesta Bogor v pondelok uviedol, že úrady berú vážne nepotvrdené správy o tom, že v pondelok sa medzi demonštrantov môže infiltrovať samovražedný atentátnik.
Napriek demonštráciám Biely dom považuje návštevu Indonézie za významnú s cieľom posilnenia spolupráce s prezidentom Yudhoyonom vo vojne proti terorizmu. Yudhoyono je ochotný pristúpiť na výmenu informácií o juhoázijskej teroristickej organizácii Džammá Islamíja. Bush, ktorého zahraničnú politiku mnohí moslimovia považujú za urážku ich viery, si želá, aby ho svet videl radiť sa s Yudhoyonom o izraelsko-palestínskom konflikte, o jadrových programoch Severnej Kórey a Iránu a o iných problémoch. Očakáva sa, že americký prezident vyzdvihne rýchlu pomoc Indonézii zo strany USA potom, čo krajinu v decembri 2004 postihli ničivé vlny tsunami ako aj pomoc Pakistanu po zemetrasení v októbri 2005. O reakcii USA na tieto dve prírodné katastrofy Bush často hovorí ako o príklade, že Spojené štáty sú priateľom moslimských národov. Yudhoyono potrebuje americkú pomoc na zlepšenie hospodárstva a na boj proti vtáčej chrípke, ktorá si v Indonézii vyžiadala už 56 obetí. Potrebuje sa však vyhnúť tomu, aby nahneval moslimské strany a svojich politických rivalov, ktorí ho už teraz obviňujú zo servilnosti voči Západu. Pred Bushovou návštevou preto naznačil, že bude vyžadovať časový plán pre vytvorenie nezávislého palestínskeho štátu. Okrem toho Yudhoynova vláda uviedla, že naďalej bude nakupovať zbrane od Ruska a nie od Spojených štátov napriek tomu, že Bushova administratíva v súčasnosti uskutočňuje s Indonéziou vojenské cvičenia a zrušila zákaz na predaj vojenskej techniky tejto krajine.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:17