StoryEditor

Bielorusko: Koalícia opozičných síl zrušila jedného vodcu, má štyroch

28.05.2007, 08:26
Autor:
SITASITA

Koalícia opozičných síl v Bielorusku zamietla v nedeľu v hlasovaní ako svojho jediného predstaviteľa Alexandra Milinkeviča, známeho odporcu autoritárskeho prezidenta Alexandra Lukašenka, namiesto neho zvolila štyroch spolupredsedov a vyzvala na dialóg s oficiálnymi miestami. Milinkevič, ktorý bol Lukašenkovým súperom v minuloročných prezidentských voľbách a potom viedol masové protesty, zmenu kritizoval a naznačil, že bude pokračovať v organizovaní pouličných protestov v postsovietskej republike.
"Výsledok je smutný, teraz Bielorusko nemá jedného lídra demokratických síl, bude preto oveľa ťažšie čeliť diktatúre," povedal Milinkevič po hlasovaní Kongresu demokratických síl, kde ho odvolali ako predsedu koalície a na čelo skupiny postavili predstaviteľov štyroch strán. Koalícia zvolila Milinkeviča za svojho vodcu pred voľbami v marci 2006, v ktorých podľa oficiálnych výsledkov Lukašenko získal tretie funkčné obdobie. Za účasti tisícov ľudí viedol protesty po voľbách, ktoré boli poznačené zatýkaním aktivistov, a ako nelegitímne ich odmietla opozícia aj západné štáty.
Opozičná koalícia schválila novú stratégiu "konštruktívneho dialógu s oficiálnymi miestami", čo poukazuje na postoj niektorých členov považujúcich Milinkeviča za príliš konfrontačného. "Veríme, že Lukašenko preukáže rozum a že Milinkevič preukáže rozum," povedal jeden zo štyroch nových spolupredsedov, šéf Bieloruskej strany komunistov Sergej Kaljakin. "Musíme sa zjednotiť nie okolo jednotlivca, ale v rámci idey zmeny." Okrem Kaljakina sa ďalšími predstaviteľmi koalície stal šéf Zjednotenej občianskej strany Anatolij Lebedko, vodca Bieloruského ľudového frontu Vincuk Viačorka a Anatolij Levkovič, šéf sociálnych demokratov.
Milinkevič povedal, že opozícia bude teraz zrejme "realizovať dve stratégie", čo znamená, že by mala usilovať o dialóg s Lukašenkom. Jeho hnutie Za slobodu, ktoré zakladal, však bude zjednocovať stúpencov "aktívnych opatrení." "Miesto politika je na ulici a medzi ľuďmi, nie pri stole s oficiálnymi miestami," dodal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:42