StoryEditor

Súd zastavil poskytovanie údajov o pasažieroch do USA

31.05.2006, 14:40
Európsky súdny dvor zarazil vydávanie údajov o leteckých pasažieroch cestujúcich do USA americkým úradom. Podľa jeho rozhodnutia konala Európska komisia a Rada ilegálne, keď súhlasila s ich vydávaním.

V EÚ môžu byť osobné údaje predávané do tretej krajiny len vo "veľmi výnimočných prípadoch". Rada však 17. mája 2004 prijala rozhodnutie ktorým schválila dohodu medzi EÚ a USA o tom, že európske letecké spoločnosti budú americkým úradom zasielať údaje o pasažieroch mieriacich do USA. Dohoda bola nakoniec už 28. mája 2004 a vstúpila okamžite do platnosti.
V septembri 2004 zažaloval kvôli tejto dohode Európsky parlament Komisiu pred Európskym súdnym dvorom. Obvinil ju zo zneužitia právomocí, porušenia základných práv a princípu proporcionality. Parlament tiež pred súdom žiadal anulovanie rozhodnutia Rady o schválení dohody.
Európsky kontrolór ochrany údajov (European Data Protection Supervisor - EDPS) v tom Parlament podporil.

Otázky
Európsky súdny dvor rozhodol 30. mája 2006 že "ani rozhodnutie Komisie že údaje sú v USA adekvátne chránené, ani rozhodnutie Rady schvaľujúce uzavretie dohody o vydávaní (údajov) do tejto krajiny nestojí na potrebnom právom základe".
Rozhodnutie ESD tak anulovalo rozhodnutia Komisie i Rady. Tým je anulovaná celá dohoda s USA.

Pozície
Komisár EÚ pre spravodlivosť a vnútro Franco Frattini
vyhlásil, že sa pokúsi o novú dohodu, tento krát na inom právnom základe no s rovnakým obsahom.

Petern Hustinx, Európsky kontrolór ochrany údajov, si myslí, že rozhodnutie ESD vytvorilo "dieru v ochrane európskych občanov, keď ich údaje sú využívané pre presadzovanie práva" a žiada prijate celkového a konzistentného právneho nástroja, ktorý by zabezpečil ochranu osobných údajov mimo prvého piliera.

Asociácia európskych aeroliniek (AEA) očakáva, že Komisia a ostatné strany budú spolupracovať na tvorbe "nového právneho rámca, ktorý je v dôsledku rozhodnutia potrebný".

Europoslanec Jean-Marie Cavada (SES), predseda Výboru EP pre občianske slobody, si myslí, že Parlament musí "ostať na stráži pokiaľ ide o právny základ navrhnutý pre novú dohodu, do prípravy ktorej by mal byť Parlament zahrnutý v skorej fáze. V tejto súvislosti by bolo katastrofou ak by sa rozhodlo v prospech uzavierania bilaterálnych dohôd. Je absolútne potrebná užšia spolupráca medzi troma európskymi inštitúciami."

Europoslankyňa Sophie In't Veld (ALDE) nevidí dôvod pre novú dohodu s USA. "V opačnom prípade sa obávam, že Rada sa pokúsi presadiť dohodu podľa tretieho piliera (medzivládna spolupráca) a úplne ignorovať obavy Parlamentu pokiaľ ide o ochranu údajov."

Europoslanec za skupinu Zelených Cem Özdemir verí, že spolupráca medzi EÚ a Úradom pre clá a ochranu hraníc na Americkom ministerstve pre vnútornú bezpečnosť je potrebná pre ochranu občanov na oboch stranách Atlantiku, no tvrdí že je "možné vytvoriť garancie bez narušenia základných práv".

Ďalšie kroky
- Počas prechodného obdobia, do 30. septembra 2006, pokiaľ nadobudne rozhodnutie ESD účinnosť, bude vydávanie údajov pokračovať.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. apríl 2024 12:07