StoryEditor

MfD: Odsúdený český podnikateľ Hošna sa ukryl na Slovensku

17.08.2005, 12:25
Autor:
TASRTASR

Odsúdený český podnikateľ Rudolf Hošna, na ktorého bol za spreneveru a podvody vydaný medzinárodný zatykač, má už slovenské občianstvo.
Kriminalisti v Brne dostali správu, podľa ktorej Hošna ako slovenský občan napriek zatykaču nemôže byť vydaný do ČR.
"Túto informáciu sme dostali prostredníctvom ministerstiev spravodlivosti Česka a Slovenska. Pokiaľ má Rudolf Hošna slovenské občianstvo, môžu ho tam kontrolovať hoci aj trikrát denne. Vydať nám ho však nemôžu," uviedla pre denník Mladá fronta Dnes pracovníčka oddelenia pátrania po hľadaných osobách na brnianskej polícii Dagmar Matušková.
Tridsaťdeväťročného podnikateľa z Brna odsúdili v apríli tohto roku na osem a pol roka väzenia. V roku 1993 prebral od firmy Škoda v Mladej Boleslavi 130 automobilov, ktoré nezaplatil a spôsobil jej tak škodu v prepočte asi 33 miliónov slovenských korún.
"Slovenská strana postupuje v súlade s medzinárodnými dohodami, podľa ktorých sa vydávanie osôb nevzťahuje na hospodárske delikty. V prípade, keby mal Hošna na svedomí vraždu, obchod zo zbraňami alebo iný závažnejší trestný čin, Slovensko by bolo povinné nám ho vydať," vysvetlil zástupca veliteľa služby kriminálnej polície v Brne Pavel Kříž.
Hošna vlastní v Bratislave hudobný klub Babylon a má tu údajne aj iné podnikateľské aktivity.
Podnikaniu sa venuje od roku 1989, patrila mu aj firma Pragokoncert. Je známy svojimi investíciami do kultúry, bol napríklad producentom filmu Trhala fialky dynamitom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. apríl 2024 11:53