StoryEditor

Hladiny vo Švajčiarsku klesajú, problémy sú s pitnou vodou a dopravou

25.08.2005, 12:44
Autor:
TASRTASR

Situácia v povodňami postihnutých oblastiach Švajčiarska sa v noci nadnes upokojila.
Hladiny riek a jazier zostali podľa úradov stabilné alebo pomaly klesajú. Problémy začalo spôsobovať naplavené drevo, ktoré vytvorilo prekážky odtekajúcej vode. Hoci hladina Vierwaldstätterského jazera už nestúpa, v centre mesta Luzern uzatvorili ďalšie ulice.
V kantóne Schwyz sa v stredu večer prepadla cesta. V meste Bern pripravovali evakuáciu obyvateľov z historického centra, pretože rozvodnená rieka Aare ohrozuje stabilitu starých budov.
Situácia sa postupne normalizuje aj v kantóne Graubünden. Opäť je prejazdná cesta medzi Davosom a Suschom, ale iba v jednom smere. Železnice dnes obnovia prepravu áut cez tunel Vereina.
Asi 160 ľudí sa stále nemôže vrátiť do svojich domovov v najviac postihnutých obciach Klosters a Susch. Pokračuje pátranie po nezvestnej 72-ročnej žene, ktorú v dedine Küblis zasiahol padajúci strom a potom ju strhla riečka Landquart.
V niektorých oblastiach, napríklad v obci Sarnen, sú problémy so znečistenou pitnou vodou, ktorá sa dočasne nemôže používať na konzumáciu.
Komplikácie sú v doprave. Zo štyroch severojužných ťahov sú prejazdné len dva - cez Veľký sv. Bernhard a San Bernardino. Neprejazdné sú úseky diaľnic A4, A6 a A8. Naďalej sa nedá prejsť cez priesmyky Bürnig, Grimsel, Susten, Klausen, Flüela a Albula.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
01. máj 2024 21:22