StoryEditor

Premiér Austrálie odmietol žiadosť o pomoc premiéra Fidži

05.12.2006, 09:40
Autor:
SITASITA

Austrálsky premiér John Howard informoval, že v utorok odmietol žiadosť premiéra Fidži o "vojenskú intervenciu" na ukončenie prevratu. Fidžijský premiér Laisenia Qarasw požiadal o vojenskú pomoc, keď vojaci na rozkaz veliteľa Franka Bainimaramu obkľúčili jeho dom v hlavnom meste Suva. "Premiér Fidži mi zatelefonoval a požiadal o austrálsky vojenský zásah v reakcii na prevrat," povedal Howard novinárom. "Naznačil som mu, že to nebude možné," dodal. Novozélandská premiérka Helen Clarková v utorok uviedla, že vojenské väzby s Fidži boli z dôvodu prevratu prerušené.
Fidžijská armáda v utorok ráno (v pondelok večer SEČ) obkľúčila sídlo premiéra a začala zabavovať automobily patriace ministrom jeho vlády. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním na miestny rozhlas. Akcie armády si vynútili zrušenie plánovaného pondelňajšieho rokovania vlády.
Armáda už v pondelok odzbrojila fidžijskú políciu. Vojaci vtrhli do dvoch policajných staníc v metropole Suva vrátane jedinej stanice v krajine, kde policajti mali zbrane. Tie zhabali a odviezli preč. Medzi vojakmi a policajtmi nedošlo k žiadnym potýčkam, policajný šéf Moses Driver však na tlačovej konferencii v Suve označil konanie armády za "nezákonné, neprípustné a nepotrebné". V utorok už jednotky fidžijskej armády v plnej zbroji zabrali celé centrum metropoly a začali kontrolovať príjazdové cesty. Ešte v pondelok vojaci odzbrojili aj ochrankárov vládnych predstaviteľov.
K prevratu sa v krajine schyľovalo už niekoľko týždňov. Šéf fidžijskej armády Voreque Bainimarama už viac ako mesiac vydieral vládu, že ak nesplní jeho podmienky, zvrhne ju. Doteraz už stanovil niekoľko termínov, kedy sa mal prevrat uskutočniť, žiadny z nich však nedodržal.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 07:56