StoryEditor

EK navrhuje prísnejšie postihy za zamestnávanie načierno

16.05.2007, 17:50
Autor:
SITASITA

Európska komisia (EK) plánuje sprísniť sankcie voči zamestnávateľom, ktorí dávajú prácu nelegálnym pracovníkom z krajín mimo EÚ. Podľa návrhu EK budú za zamestnávanie načierno hroziť vysoké pokuty a ďalšie prísne postihy. Komisia chce tiež sprísniť kontroly, ktoré majú nelegálnych pracovníkov odhaliť. Ministri spravodlivosti a vnútra budú o návrhu komisie rokovať v júni. Novú legislatívu musia schváliť členské štáty a Európsky parlament.
Komisár EÚ pre spravodlivosť Franco Frattini považuje balík nových opatrení za potrebný, keďže EÚ musí podľa neho zjednotiť postup boja proti nelegálnej práci. Imigrantov z Afriky, Ázie, Blízkeho východu a balkánskych krajín v čiernom zamestnaní podľa Frattiniho často vykorisťujú a zneužívajú. "V EÚ skoro určite nájdete nelegálnu prácu, ktorá je však hnacím motorom nelegálnej imigrácie," konštatoval komisár. EK odhaduje, že v 27 štátoch únie žije medzi 4,5 a 8 miliónmi nelegálnych utečencov a že 7 až 16 percent z hrubého domáceho produktu EÚ pochádza z nelegálnej práce. Nelegálna práca sa využíva najmä v stavebníctve, poľnohospodárstve a v službách, kde Európania vo všeobecnosti nechcú pracovať.
Pokuty za zamestnávanie utečencov načierno budú podľa návrhu EK zahŕňať aj náklady za návrat imigrantov do ich domovských krajín. Zamestnávatelia tiež budú musieť zaplatiť neuhradené mzdy, dane a sociálne príspevky. Firmy zamestnávajúce nelegálnych pracovníkov tiež môžu prísť o verejné kontrakty alebo o fondy EÚ. Frattini navrhuje, aby členské krajiny únie mali spoločné právne postihy pre spoločnosti, firmy aj súkromné osoby, ktoré zamestnávajú osoby bez pracovného povolenia, čím sa vyhýbajú plateniu daní a sociálnych dávok. Opatrenia zahŕňajú aj zvýšený počet kontrol. V súčasnosti úrady skontrolujú ročne v priemere tri percentá európskych firiem, v budúcnosti by to malo byť desať percent.
Frattini tiež navrhuje, ako by mali jednotlivé krajiny prilákať vyšší počet kvalifikovanej pracovnej sily v oblastiach, kde jej má EÚ nedostatok. Ide najmä o poľnohospodárstvo, zdravotníctvo, stavebníctvo. Krajiny by mohli pracovníkom z týchto oblastí poskytnúť napríklad krátkodobé víza na prácu. Takéto dohody už niektoré štáty únie vyjednávajú s africkými krajinami, odkiaľ pochádza najviac utečencov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 18:31