StoryEditor

Čína: Japonsko by sa malo poučiť z príkladu povojnového Nemecka

15.11.2005, 15:41
Autor:
TASRTASR

Čínsky minister zahraničných vecí Li Čao-sing dnes vyhlásil, že Japonsko by sa malo poučiť z príkladu povojnového Nemecka a prestať vzdávať úctu tým, ktorí sú zodpovední za násilnosti druhej svetovej vojny.
"V povojnovom období nebol vo vedení Nemecka nikto, kto by uctieval Hitlera," povedal šéf čínskej diplomacie Li Čao-sing. "Ľudom, ktorí spôsobili utrpenie mnohým ďalším, by sa nemala preukazovať úcta. Tomu by mal porozumieť každý: ako Japonec a ako človek."
K vyjadreniam Li Čao-singa došlo po stretnutí s juhokórejským partnerom Ban Ki-Munom na okraj summitu Fóra pre ekonomickú spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Južnej Kórei. Obaja ministri diskutovali aj o problematike japonskej vojnovej svätyne.
Koizumiho októbrová, v poradí už piata, návšteva svätyne Jasukuni v Tokiu, ktorú Čína považuje za symbol japonskej agresie a militarizmu, vyvolala nesúhlas Pekingu aj Soulu. Miesto pripomína 2,5 milióna Japoncov, ktorí zahynuli v druhej svetovej vojne, vrátane popravených vojnových zločincov.
Čínsky minister tiež vyhlásil, že zodpovednosť za problémy vo vzťahoch Pekingu a Tokia leží na pleciach japonskej strany. Ak si Japonsko želá priateľstvo Číny, Koizumi by "nemal opakovať skutky, ktoré vyvolávajú bolesť čínskeho ľudu a iných národov juhovýchodnej Ázie," povedal Li Čao-sing.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 06:44