StoryEditor

Grécky premiér sa v Paríži vyslovil sa rozšírenie EÚ v dohodnutých termínoch

23.09.2005, 16:09
Autor:
TASRTASR

Grécky premiér Kostas Karamanlis vyzval Európsku úniu, aby dodržala časový plán svojho rozšírenia o Rumunsko, Bulharsko a prípadne aj o Turecko.
Európska únia by nemala sklamať dôveru, ktorá sa do nej vkladá, povedal Karamanlis pre francúzsky denník Le Figaro pri príležitosti svojej dnešnej návštevy Paríža. Vyslovil sa aj za to, aby sa Rumunsko a Bulharsko stali členmi EÚ v pôvodne stanovenom termíne, v roku 2007.
Karamanlis zároveň odmietol možnosť navrhnúť Ankare ako alternatívu k riadnemu členstvu tzv. privilegované partnerstvo. Európska únia by nemala zabúdať na svoje predchádzajúce ponuky a oslabovať motiváciu Turecka. "Európeizované Turecko je v záujme všetkých Európanov, osobitne Grékov."
Karamanlis vyzval Ankaru, aby otvorila svoje prístavy a letiská cyperským lodiam a lietadlám. "Každá prekážka, ktorú by Turecko vytvorilo na ceste k uznaniu Cypru, by bola problémom pre priebeh prístupových rokovaní," upozornil grécky premiér.
V rámci EÚ je Grécko pripravené na užšiu vojenskú spoluprácu podľa vzoru menovej únie, povedal Karamanlis. Pre Atény však zostáva naďalej "najlepšou garanciou mieru, stability a hospodárskeho blahobytu" partnerstvo NATO s USA.
Skutočnosť, že Grécko nakúpilo najnovšie v USA 30 bojových lietadiel typu F-16 a neobrátilo sa na európskych výrobcov, súvisí podľa premiéra s nákladmi a dobou dodania. "Naše angažovanie sa za európsku obranu je veľmi silné. Keď však ide o dôležité dohody, prichádzajú do úvahy iné faktory."
Karamanlis sa dotkol aj súčasnej situácie v Nemecku a vyjadril želanie, aby sa v Berlíne podľa možnosti čo najskôr vytvorila solídna vláda, ktorá dokáže prijať "odvážne rozhodnutia" v európskej politike.
"Európa potrebuje Nemecko, rovnako ako potrebuje Francúzsko. Francúzsko a Nemecko sú hlavnými motormi aj rozšírenej Európskej únie," povedal Kostas Karamanlis.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 02:27