StoryEditor

EÚ zakázala dovoz exotických a ďalších vtákov do únie

26.10.2005, 09:33
Autor:
TASRTASR

Veterinárni experti Európskej únie dnes schválili všeobecný zákaz dovozu exotických a ďalších vtákov do únie a prísnejšie pravidlá pre majiteľov rôznych vtáčích miláčikov.
"Členské štáty dnes podporili návrh Európskej komisie na zákaz dovozu iných živých vtákov ako hydiny z tretích krajín na komerčné účely," uvádza sa vo vyhlásení EK. Tá zákaz navrhla po tom, ako vo Veľkej Británii v karanténe uhynul na vtáčiu chrípku papagáj dovezený zo Surinamu.
Hovoríme o zákaze celého radu dovozov pre komerčné účely, povedal hovorca EK Philip Tod, podľa ktorého existujúci dovoz papagájov, holubov a ďalších vtákov predstavuje momentálne výrazné riziko možného rozšírenia vtáčej chrípky.
Dočasný zákaz dovozu by mohol podľa Toda trvať mesiac s tým, že v prípade potreby by sa rozhodlo o jeho predĺžení. Za uplynulé tri mesiace sa podľa údajov komisie doviezlo do EÚ asi 232.000 exotických a divých vtákov za účelom ich predaja v obchodoch so zvieracími miláčikmi.
EK dnes tiež informovala, že zakázala dovoz živej hydiny a ďalšieho živého vtáctva, ako aj peria a mäsa z divých operených vtákov z Chorvátska, kde sa už potvrdil výskyt vtáčej chrípky u niekoľkých labutí.
Zatiaľ sa však stále čaká na výsledky z európskeho referenčného laboratória v britskom Weybridgi, ktoré majú potvrdiť, či v Chorvátsku išlo o najagresívnejší vírusový kmeň H5N1.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 14:18