StoryEditor

Vojna v Iraku bude dominovať predvolebnej kampani na Novom Zélande

25.07.2005, 17:04
Autor:
TASRTASR

Vojna v Iraku bude jednou z hlavných tém predvolebnej kampane septembrových všeobecných volieb na Novom Zélande. Termín volieb - 17. septembra - oznámila dnes novozélandská premiérka Helen Clarková.
Hlavným súperom premiérkinej vládnej Labouristickej strany bude konzervatívna Národná strana bývalého guvernéra Národnej banky Dona Brasha.
Clarková sa rozhodla v boji proti Brashovi, ktorý si získal verejnosť sľubom zníženia daní, využiť kontroverznú otázku irackej vojny.
Premiérka, ktorá sa rozhodne postavila proti vojne a dostala sa tak do konfliktu z americkou administratívou, obviňuje konzervatívcov z úmyslu vyslať novozélandské jednotky do Iraku.
"Naša vláda sa rozhodla nepodporiť nespravodlivú vojnu. Ak Brash dostane šancu, vyšle naše jednotky do Iraku, na veľkú škodu našich obyvateľov," povedala Clarková.
Líder národnej strany premiérkine obvinenia poprel, avšak dodal: "Žiadny zodpovedný politik nemôže povedať ´nikdy´. Svet sa mení." Brashovým strategickým zámerom je politika zlepšovania vzťahov so Spojenými štátmi.
Okrem zahraničnopolitických otázok budú vo volebnom súboji dominovať aj ekonomické otázky a problémy nukleárnych zbraní.
V oblasti ekonomiky Brash prisľúbil zníženie daňového zaťaženia a štátnych výdavkov, zatiaľ čo Clarková plánuje investície do zdravotníctva, dodržiavania zákonov a školstva.
Labouristi tiež rozhodne oponujú zámerom konzervatívcov prehodnotiť novozélandskú politiku nešírenia jadrových zbraní, ktorá je v platnosti už 20 rokov.
Strana premiérky Clarkovej podľa posledných prieskumov zaostáva za konzervatívcami o štyri percentá.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:12