StoryEditor

EÚ vyzvala KĽDR na ukončenie jadrového programu

07.03.2007, 14:50
Autor:
SITASITA

Európska únia ústami veľvyslanca Petra Gottwalda, ktorý zastupuje predsedajúce Nemecko, vo svojom stanovisku na stretnutí s predstaviteľmi Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) vyzvala Severnú Kóreu, aby podnikla jasné, urýchlené a neodvratné kroky k ukončeniu jej jadrového programu. Gottwald zároveň vyjadril potešenie nad návratom inšpektorov MAAE do Severnej Kórey potom, ako boli v roku 2002 nútení odísť.
Šéf MAAE Muhammad al-Baradií má dnes na pôde agentúry podať správu o pripravovanej ceste do Severnej Kórey, kde má dohodnúť podmienky návratu inšpektorov. Al-Baradií predloží po návrate koncom mesiaca správu na mimoriadnom stretnutí Rady guvernérov vo Viedni, ktorá musí vyslanie inšpektorov schváliť.
Al-Baradií vo februári vyhlásil, že situácia na Kórejskom polostrove sa za posledných 10 rokov neustále zhoršuje a práve teraz sa rysuje šanca na jej zvrátenie smerom k jadrovej demilitarizácii.
V Kórei má šéf MAAE rokovať o spôsobe odstavenia reaktora na výrobu plutónia v Jongbjone ako o prvom kroku k naplneniu šesťstrannej februárovej dohody z Pekingu medzi oboma Kóreami, USA, Ruskom, Čínou a Japonskom, smerujúcej k ukončeniu severokórejského jadrového programu. Reaktor má byť zatvorený a zapečatený inšpektormi MAAE "za účelom jeho konečného odstavenia" do 60 dní od podpísania pekinskej dohody zo 13. februára. Posledným dňom na úplné odstavenie by tak mal byť 13. apríl, avšak konečný časový plán zatiaľ nie je stanovený. Severná Kórea má za uzatvorenie reaktora dostať 50 tisíc ton ťažkého palivového oleja.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 03:45