StoryEditor

Ľadového muža Ötziho sprevádzajú záhadné úmrtia

16.12.2005, 14:04
Autor:
TASRTASR
Archeológ Tom Loy je už siedmou obeťou za posledných 12 mesiacov. Nemožno sa teda čudovať, že sa nájdu ľudia, ktorí vidia v týchto súvislostiach pôsobenie nadprirodzených síl a pomstu za narušenie pokoja mŕtveho.

Americký archeológ Tom Loy bol jedným zo siedmich ľudí, ktorí mali čosi spoločné s objavom jedinečnej, dobre zachovanej múmie pravekého lovca v Alpách a ktorí zomreli počas jediného roka. Rakúska televízia ORF informovala, že Loya našli mŕtveho v jeho byte v austrálskom Brisbane v dobe, keď dokončieval svoju knihu o Ötzim, 5300-ročnej múmii, objavenej v roku 1991 v Alpách na rakúsko-talianskych hraniciach.
Loyovu smrť označil jeho kolega za prirodzenú: "Už 12 rokov trpel na ochorenie ciev a jeho smrť bola prirodzená, v kliatby neveril. Ľudia aj umierajú."
Napriek logickému vysvetleniu však Loyova smrť oživila dávnejšie špekulácie o kliatbe ľadového muža. Tie sa začali šíriť od nečakaného skonu nemeckého turistu Helmuta Simona, ktorý Ötziho objavil. Simon ako jediný z celej skupiny horolezcov zahynul v snehovej fujavici neďaleko miesta, kde Ötzi pôvodne ležal. Hodinu po Simonovom pohrebe zomrel Jürgen Schmalz, 31-ročný šéf záchranárskej skupiny, na infarkt.
Dopravná nehoda sa stala osudnou pre Rainera Henna, patológa, ktorý múmiu skúmal ako prvý a holými rukami ju balil do vreca. Paradoxne havaroval na ceste na prednášku o Ötzim. Kurt Fritz, ktorý Henna k Ötzimu priviedol, zahynul krátko nato v snehovej búrke.
O niekoľko týždňov neskôr podľahol mozgovému nádoru Rainer Hölzl, dokumentarista, ktorý nakrúcal film o vyťahovaní múmie zo zajatia ľadu. Po smrti 55-ročného Konrada Spindlera, archeológa a odborníka na Ötziho, je Loy siedmou obeťou za posledných 12 mesiacov. Nemožno sa teda čudovať, že sa nájdu ľudia, ktorí vidia v týchto súvislostiach pôsobenie nadprirodzených síl a pomstu za narušenie pokoja mŕtveho.
Okrem ľadovej múmie pravekého lovca začínajú Alpy v posledných rokoch vydávať aj svoje ďalšie tajomstvá. Vo švajčiarskych Alpách v oblasti Bernskej vysočiny objavili turisti - manželia z Thunu - skoro 5000 rokov starý skvele zachovaný tulec na šípy, hrot šípu a ďalšie predmety.
"Nálezy pochádzajúce z 3.tisícročia pred n.l. dokazujú existenciu doposiaľ neznámej horskej úžiny medzi kantónmi Bern a Wallis," povedal archeológ Peter Suter v rozhovore pre denník Neue Zürcher Zeitung.
Na 2756 metrov vysokom vrchu Schnidenjoch medzi obcami Lenk v kantóne Bern a Sitten v kantóne Vallis uvoľnil ľadový pancier zo svojho objatia okrem iného odevy z jelenice, bronzové klince do stien a primitívne topánky, ktoré majiteľ nosením zničil alebo ich stratil. Archeológovia potvrdili, že 300 exponátov z tohto náleziska možno porovnať iba s múmiou Ötziho.
Prvý predmet z cennej zbierky, fragment tulca na šípy, zhotovený z brezovej kôry, našli turisti v roku 2003 na pokraji ľadového poľa. Rádiokarbónová analýza ukázala, že tulec pochádza z doby okolo roku 2700 pred n.l. Podobne ako Ötzi, ktorý umrel okolo roku 3300 pred n.l., pochádza aj tulec z obdobia neskorého neolitu.
Veľký počet nájdených predmetov svedčí o tom, že v horskej úžine vládol čulý ruch už okolo roku 3000 pred n.l.
Rôzne predmety, napríklad noša na drevo dokazujú, že horský priechod slúžil na prepravu rôznych predmetov. Úžľabinu využívali ľudia v mladšej dobe kamennej, dobe bronzovej, za rímskeho impéria a dokonca ešte v stredoveku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
11. máj 2024 20:01