StoryEditor

Abe: Japonsko nepredstavuje žiadnu hrozbu pre susedov

16.01.2007, 15:28
Autor:
SITASITA

Ostatné krajiny nemusia mať podľa japonského premiéra Šinza Abeho obavy z novej japonskej "asertívnej diplomacie". Premiér to povedal po návrate zo summitu s Čínou a Južnou Kóreou. Japonsko sa bude spolu so svojimi partnermi a spojencami aktívne podieľať na udržaní medzinárodnej bezpečnosti, povedal Abe, čím bagatelizoval obavy z Japonska, ktoré vytvorilo po prvýkrát od skončenia druhej svetovej vojny ministerstvo obrany. "Zmena z agentúry na ministerstvo neznamená zvýšenie vojenského rozpočtu alebo vojenskej sily," povedal Abe v prejave pre mozgový trust. "Neznamená to ani hrozbu pre región. Skôr to naznačuje náš záväzok prispieť k mieru a stabilite v regióne," povedal japonský premiér, ktorý sa vrátil z týždňovej návštevy Európy a summitu východoázijských krajín.
Japonsko minulý týždeň povýšilo obrannú agentúru na plnohodnotné ministerstvo obrany. Čínska štátna agentúra Nová Čína informovala, že tento krok môže narušiť "regionálnu rovnováhu". Severná Kórea zmenu označila ako "brúsenie meča" na opätovnú inváziu susedov.
V porazenom povojnovom Japonsku existovala len obranná agentúra, ktorá mala menšie právomoci ako plnohodnotné ministerstvo, pretože ústava zavedená Spojenými štátmi americkými v roku 1947 prehlásila krajinu za pacifistickú. Premiér Šinzo Abe, ako prvý japonský líder narodený po vojne, stanovil vznik ministerstva obrany za jednu zo svojich priorít.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 15:08