StoryEditor

Tábor protivojnových aktivistov pred Bushovým rančom narušil incident

17.08.2005, 13:12
Autor:
TASRTASR

Cez kemp protivojnových aktivistov neďaleko texaského ranča prezidenta USA Georgea W. Busha prešiel v noci na utorok nákladný automobil a zdemoloval biele drevené kríže symbolizujúce padlých vojakov vo vojne proti Iraku. Šoféra nákladného auta 46-ročného Larryho Northerna zatkla polícia krátko po incidente a obvinila ho z trestného spôsobenia škody.
Tábor, v ktorom sa zhromaždili protivojnoví demonštranti, príbuzní padlých vojakov v Iraku, ako aj aktivisti z najrôznejších hnutí, žiada odsun amerických vojakov z Iraku.
Incident je už druhý v poradí, keď farmár Larry Mattlage, sused prezidenta, siahol počas víkendu po puške a niekoľkokrát vypálil do vzduchu. Na toto napätie zareagoval vojnový veterán, ktorý ponúkol Cindy Sheehanovej, matke padlého vojaka v Iraku, časť svojho súkromného majetku, aby sa tam presťahovala aj s táborom. Sheehanová ponuku prijala a v súčasnosti sa tábor, ktorý sa pôvodné nachádzal na ceste neďaleko kostolíka v prérii, ktorá vedie do Bushovho ranču, sťahuje na veteránov pozemok. Ten je ešte bližšie k prezidentovmu ranču.
Sheehanová, ktorá pochádza z kalifornského Vacaville, požaduje stretnutie s prezidentom Bushom a žiada okamžitý odchod všetkých amerických vojakov z Iraku.
Bush vyjadril pochopenie s Sheehanovej žiaľom, Biely dom však stretnutie s ňou odmietol. Sheehanová sa osobne s prezidentom stretla už v roku 2004, napriek tomu žiada ďalšie.
Sheehanovej protest pritiahol stovky protivojnových aktivistov zo všetkých kútov USA, rovnako aj veľa príbuzných a pozostalých vojakov, ktorí padli v Iraku. Nie však každý z tohto malého farmárskeho mesta, kde prezident Bush trávi svoju päťtýždňovú dovolenku, je nadšený z prítomnosti "tábora Casey" a celého toho mediálneho cirkusu.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 22:53