StoryEditor

Čína nesúhlasí s americkými reštrikciami voči banke v Macau

15.03.2007, 12:30
Autor:
SITASITA

Prostredníctvom svojho ministerstva zahraničia Čína vo štvrtok vyjadrila nesúhlas s americkými reštrikciami voči banke v Macau, ktorú USA obvinili z prania severokórejských špinavých peňazí pochádzajúcich z predaja drog a pašovania zbraní. Ako povedal hovorca ministerstva Čchin Kang, "postup Spojených štátov nás veľmi mrzí."
Washington zakázal americkým bankám obchodovať s finančnou inštitúciou Banco Delta Asia (BDA), čím podľa Pekingu Američania ohrozujú šesťstrannú februárovú dohodu z Pekingu o zastavení severokórejského jadrového programu a zároveň zasahujú do čínskej suverenity rozhodovať vo svojom priestore aj o otázke sankcií, pri ktorých Čína postupuje v súlade s medzinárodnými pravidlami. Severná Kórea podmieňuje pokrok v rokovaniach o zastavení jadrového programu vyriešením otázky sankcií.
Americkými sankciami bolo v BDA zmrazených viac ako 25 miliónov dolárov na severokórejských účtoch a banka bola vyradená z celosvetového finančného systému, následkom čoho skrachovala. Washington však sprístupnil Kórejcom ich účty tým, že ukončil embargo, ktoré uvrhlo BDA pod nútenú správu, a umožnilo Číne obnoviť právny štatút banky. Podľa Washingtonu sa už na severokórejských účtoch nenachádzajú špinavé peniaze.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 12:10