StoryEditor

Izraelská armáda likviduje tunely slúžiace na pašovanie zbraní z Egypta

19.10.2006, 16:34
Autor:
SITASITA

Izraelskí vojaci vo štvrtok v okolí mesta Rafah likvidovali tunely, ktoré Palestínčania využívajú na pašovanie zbraní z Egypta. Ide o vojenskú akciu v najväčšej hĺbke Pásma Gazy za obdobie dlhšie ako rok. Stovky izraelských vojakov operovali na palestínskom území vo vzdialenosti päť kilometrov od hraníc. Podľa vyhlásenia; armády zatiaľ objavili deväť tunelov. "Budeme pokračovať v pátraní dovtedy, kým to bude nutné," povedal hovorca armády. Tunely podľa Izraela budujú militanti v záujme pašovania zbraní z Egypta. Iná hovorkyňa armády uviedla, že operácia sa uskutočňuje v najväčšej hĺbke palestínskeho územia odvtedy, čo sa armáda a osadníci v lete 2005 stiahli z Pásma Gazy.
Izraelská vláda sa diplomatickou cestou egyptskému prezidentovi Husnímu Mubarakovi sťažovala, že do Gazy sa tunelmi a po mori pašuje veľké množstvo zbraní vrátane protitankových striel. "Povedal som prezidentovi Mubarakovi, že pašovanie zbraní cez tunely a po mori pokračuje vo veľkom rozsahu," povedal po rokovaní s egyptským prezidentom izraelský minister pre infraštruktúru Benjamin Ben-Eliezer. Izraelskí predstavitelia opakovane vyjadrujú obavy z pašovania dômyselných zbraní do Gazy a Egypt vyzývajú, aby prijal účinnejšie opatrenia na svojej strane hraníc. Izrael zároveň opakovane vyhlásil, že vystupňuje už štyri mesiace trvajúcu operáciu v Gaze, ktorá sa začala po únose izraelského vojaka Gilada Šalita. Židovský štát totiž nechce dovoliť, aby sa z Gazy stal "druhý Libanon" s dobre vyzbrojenými militantmi. Od 28. júna, keď sa začala operácia v Gaze, zahynulo viac ako 250 Palestínčanov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 07:36