StoryEditor

Desať krajín únie otvorilo pracovný trh Bulharom

16.01.2007, 15:20
Autor:
SITASITA

Bulhari môžu voľne pracovať v 10 členských krajinách Európskej únie (EÚ) od 1. januára, keď Bulharsko vstúpilo do únie. Ako ďalej informovalo v utorok bulharské ministerstvo práce, Česká republika, Cyprus, Estónsko, Fínsko, Lotyšsko, Litva, Poľsko, Slovinsko, Slovensko a Švédsko plne otvorili svoje pracovné trhy pre záujemcov z Bulharska, ktoré má 7,8 mil. obyvateľov.
Sofia však bola sklamaná z rozhodnutia Veľkej Británie a Írska, ktoré obmedzili príliv zahraničných pracovníkov z nových členských krajín Bulharska a Rumunska, a tak zmenili svoju politiku otvorených dverí, ktorú schválili pri rozširovaní únie v roku 2004. Rakúsko, Belgicko, Nemecko, Grécko, Dánsko, Írsko, Luxembursko, Malta, Portugalsko a Maďarsko požadujú pracovné povolenia v prvých dvoch rokoch členstva Bulharska v EÚ.
Postoj členských štátov k tejto problematike sa líši, pričom niektorí členovia sa obávajú záplavy pracujúcich z Bulharska, kde priemerná mesačná mzda predstavuje 160 eur, čo je zlomok priemernej mzdy v EÚ, kým iní sa snažia získať novú pracovnú silu. Grécko uviedlo, že reštrikcie sa budú týkať len pracovných miest v štátnej službe. Španielsko a Británia o rok prehodnotia, či môžu Bulharom dovoliť prístup na pracovné trhy. V Taliansku a Francúzsku budú môcť Bulhari vykonávať nízkokvalifikované pracovné pozície v hoteloch, reštauráciách, stavebníckom a poľnohospodárskom sektore. Holandsko zatiaľ k otvoreniu pracovného trhu neoznámilo svoje oficiálne stanovisko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 18:49