StoryEditor

Vládnej Maďarskej socialistickej strane hrozí rozkol

09.06.2005, 15:07
Autor:
TASRTASR

Po voľbách prezidenta, v ktorých vyhral kandidát opozície László Sólyom nad kandidátkou vládnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Katalin Sziliovou, hrozí u socialistov rozkol.
Podľa pozorovateľov časť MSZP totiž viní za neúspech vedenie MSZP a Zväz slobodných demokratov (SZDSZ), ktorý sa ako koaličný partner na hlasovaní nezúčastnil, druhý tábor zas vidí príčinu prehry v podporovateľoch Sziliovej, ktorí sa snažili presvedčiť ostatných, že ich kandidátka voľby vyhrá.
Napriek napätiu na sobotňajšom mimoriadnom kongrese nedôjde k personálnym zmenám. A to nielen preto, lebo to stanovy MSZP neumožňujú, ale ani preto, lebo pred kampaňou do parlamentných volieb nemá nikto záujem na pretrvávajúcej kríze, povedal pre maďarský denník Népszabadság nemenovaný člen predsedníctva ľavičiarov.
Premiér Ferenc Gyurcsány prijatím postu šéfa celoštátneho prípravného výboru MSZP pre parlamentné voľby v utorok prakticky prevzal kontrolu nad MSZP a rok pred voľbami sústredil svoju moc. Predseda socialistov István Hiller sa funkcie nemieni vzdať, aj to svedčí o tom, že nedôjde k pokusu o zmenu vedenia.
Inou otázkou je, či tým delegátom kongresu, ktorí "chcú vidieť krv", bude takéto riešenie stačiť, píše Népszabadság.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 10:20