StoryEditor

Kosovský parlament sa dožaduje nezávislosti, kosovskí Srbi zotrvania v SČH

18.11.2005, 07:55
Autor:
TASRTASR

Poslanci kosovského parlamentu dnes prijali vyhlásenie, ktorým sa "potvrdzuje politická vôľa ľudu Kosova po nezávislom a suverénnom štáte Kosovo".
Kosovský parlament garantuje teritoriálnu celistvosť Kosova a nemennosť jeho súčasných hraníc, uviedla po prijatí vyhlásenia Nekiba Kelmendiová z Demokratického zväzu Kosova, strany prezidenta Ibrahima Rugovu. Vyhlásenie prijaté parlamentom bude predstavovať platformu pre vyjednávací tím Prištiny počas blížiacich sa rokovaní o budúcom štatúte regiónu a počíta aj s referendom ako jedným zo spôsobov riešenia kosovskej otázky.
Pod tlakom medzinárodného spoločenstva a po opakovaných výzvach šéfa Mierovej misie OSN v Kosove (UNMIK) Sörena Jessena Petersena poslanci kosovského parlamentu nakoniec v poslednej chvíli upustili od prijatia avizovanej rezolúcie o vyhlásení nezávislosti regiónu.
Predstavitelia kosovských Srbov spolu s členmi združenia srbských utečencov dnes medzitým prijali Deklaráciu o zotrvaní na území Kosova a Metohije. Na zasadaní sa srbskí predstavitelia jednoznačne zhodli na skutočnosti, že Kosovo je územím, ktoré vždy bolo a aj bude súčasťou štátneho územia Srbska.
"Jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova je neprijateľné a neplatné pre Srbov a predstavuje priamy útok na rezolúciu 1244, ktorú prijala Bezpečnostná rada OSN a ktorá hovorí, že Kosovo je súčasťou srbského štátu. Nezávislé Kosovo by znamenalo odmenu tým, ktorí plánovali a uskutočnili exodus, zabíjanie a násilie vŕšené na Srboch a ničenie pravoslávnych svätýň i pohrebísk," uvádza sa v deklarácii kosovských Srbov, ktorí sa na svojom zasadnutí zhodli, že v záujme dosiahnutia spoločného národného cieľa musia ísť bokom akékoľvek stranícke či individuálne záujmy.
Kosovo, oficiálne súčasť Srbska a Čiernej Hory (SČH), je pod správou OSN od júna 1999, keď sa skončili nálety NATO na vtedajšiu Juhosláviu, ktorými aliancia zasiahla do konfliktu medzi kosovskoalbánskymi separatistami a jednotkami Belehradu.
Albánci tvoria 90 percent dvojmiliónovej populácie Kosova a trvajú na nezávislosti, čo je však pre srbskú stranu neprípustné. Belehrad navrhuje riešenie "viac ako autonómia, menej ako nezávislosť", pričom trvá na udržaní Kosova v súčasných hraniciach.
Organizáciou Spojených národov sprostredkované rokovania o budúcom štatúte regiónu, ktoré povedie bývalý fínsky prezident Martti Ahtisaari, sa majú začať v najbližších dňoch.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 14:09