StoryEditor

Natan Šaranský rezignoval z vlády premiéra Ariela Šarona

02.05.2005, 12:15
Autor:
TASRTASR

Natan Šaranský, vášnivý oponent plánu na evakuáciu pásma Gazy, ktorý v izraelskej vláde vykonával funkciu ministra bez kresla, povereného vzťahmi s diaspórou, podal dnes demisiu. S odvolaním sa na vysokopostaveného vládneho úradníka, ktorý nechcel byť menovaný, to oznámila agentúra Reuters.
Šaranského rezignácia nadobudne platnosť v stredu. Bývalý sovietsky disident, ktorý strávil vo väzení takmer desať rokov, premiérovi Arielovi Šaronovi v liste napísal, že nesúhlasí s jednostrannými ústupkami v prospech Palestínčanov.
Podľa Šaranského, ktorého politické štúdie vysoko ocenil aj šéf Bieleho domu George W. Bush, treba postup blízkovýchodného mierového procesu dávať do súvislosti s rozvojom demokracie na palestínskych územiach.
Za ich príliš ústretovú politiku k Palestínčanom kritizoval Natan Šaranský aj predošlé izraelské vlády. Na protest proti evakuácii pásma Gazy opustilo vládu premiéra Šarona dobrovoľne už viacero ministrov, zatiaľ čo iní boli odvolaní.
Jeden z najznámejších politických väzňov bývalého Sovietskeho zväzu intenzívne bojoval za právo židov na emigráciu do Izraela. V roku 1977 bol Natan Šaranský uväznený za údajnú špionáž v prospech USA. Moskva ho neskôr v dôsledku silného medzinárodného tlaku zbavila štátneho občianstva a deportovala do zahraničia.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 04:44