StoryEditor

Litvinenkov stav sa výrazne zhoršil, tvrdí jeho priateľ

22.11.2006, 16:37
Autor:
SITASITA

Stav bývalého ruského špióna Alexandra Litvinenka sa výrazne zhoršil, uviedol jeho priateľ po tom, ako ho v stredu navštívil v londýnskej nemocnici University College Hospital. "Dnes mu je oveľa horšie," povedal Alex Goldfarb agentúre AP v telefonickom rozhovore. "Je oveľa chudší, vyzerá vyčerpanejší a rozprávanie mu robí oveľa väčšie problémy." Nemocnica však vo vyhlásení uviedla, že stav bývalého agenta KGB sa nezhoršil a jeho stav je stabilizovaný.
Litvinenko (43), ktorý sa domnieva, že bol otrávený 1. novembra, sa nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti. Následkom otravy mu vypadali vlasy a má poškodený imunitný systém a nervovú sústavu. Lekári pôvodne predpokladali, že bol otrávený táliom, teraz sa však prikláňajú k pravdepodobnej otrave inou rádioaktívnou látkou. "Skúmame iné možné príčiny otravy," uviedol v utorok doktor Amit Nathwani, ktorý Litvinenka ošetruje. "Je však taktiež možné, že naozajstnú príčinu nikdy nezistíme."
Otravu vyšetruje protiteroristické oddelenie Scotland Yardu. Litvinenkovi priatelia a disidenti podozrievajú z činu ruskú vládu. Ruská Služba zahraničnej rozviedky (SVR) vydala v stredu mimoriadne dôrazné vyhlásenie, v ktorom popiera, že by bola zapojená do pokusu o Litvinenkovu vraždu. "Litvinenko nie je osoba, pre ktorú by sme riskovali narušenie bilaterálnych vzťahov," cituje tlačová agentúra Interfax Sergeja Ivanova, hovorcu SVR. "Zapojenie do takejto aktivity rozhodne nie je v našom záujme." SVR je jednou z nástupníckych agentúr sovietskej KGB. Litvinenko pracoval pre KGB, ale aj pre ďalšiu z týchto dcérskych agentúr - Federálnu bezpečnostnú službu (FSB).
V deň zhoršenia zdravotného stavu mal Litvinenko dve schôdzky. Ráno sa stretol s nemenovaným Rusom a Andrejov Lugovojom, bývalým kolegom z KGB. Neskôr obedoval s talianskym bezpečnostným expertom Mariom Scaramellom a diskutovali o októbrovej vražde novinárky Anny Politkovskej, známej kritičky politiky ruského prezidenta Vladimira Putina. Scaramella novinárom v utorok povedal, že sa stretol s Litvinenkom, lebo s ním chcel prediskutovať e-mail, v ktorom zdroj označil vrahov Politkovskej.
Litvinenko, ktorému v roku 2001 Británia udelila politický azyl, utiekol z Ruska po tom, ako prezradil údajný plán FSB zavraždiť ruského magnáta Borisa Berezovského, ktorý v súčasnosti tiež žije v Británii. Litvinenko sa dostal do sporu so súčasným ruským prezidentom ešte v čase, keď Putin viedol FSB. Neskôr napísal knihu o FSB, v ktorej odhaľuje prepojenie FSB s výbuchmi, ktoré v roku 1999 zničili niekoľko obytných budov a pripravili o život okolo 300 ľudí. Útoky proti civilistom, z ktorých ruská vláda obvinila Čečenov, boli jedným z argumentov vtedajšieho premiéra Putina pre vyslanie ruských vojakov do Čečenska.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. apríl 2024 23:08