StoryEditor

Desiatky zranených pri nepokojoch na Chrámovej hore

09.02.2007, 17:23
Autor:
SITASITA
Počas nepokojov, ktoré vypukli na Chrámovej hore, utrpelo zranenia 20 Palestínčanov a 15 izraelských policajtov.

Hoci izraelské úrady povolili z obavy pred násilnosťami účasť na piatkových modlitbách v mešite al-Aksá v Jeruzaleme iba ženám a mužom nad 45 rokov s izraelskými občianskymi preukazmi, násilnostiam sa vyhnúť nepodarilo. Počas nepokojov, ktoré vypukli na Chrámovej hore, kde sa mešita nachádza, utrpelo zranenia 20 Palestínčanov a 15 izraelských policajtov. Izraelských moslimov a Palestínčanov ich lídri totiž vyzvali, aby v piatok protestovali proti výkopovým prácam na Chrámovej hore, ktorá je tretím najposvätnejším miestom islamu. Podľa moslimskej tradície odtiaľ prorok Mohamed vystúpil na nebesia.
Výkopy sa uskutočňujú pod bránou Mugrabí, ktorá slúži ako hlavný vchod do komplexu, ktorý židia nazývajú Chrámová hora a moslimovia al-Harám al-Šaríf. Izrael tvrdí, že práce, ktoré sa začali v utorok a mali by potrvať niekoľko mesiacov, nepredstavujú nijaké riziko pre posvätné miesta a posilnia prístupovú rampu v záujme "prospechu a bezpečnosti" návštevníkov po škodách, ktoré napáchala búrka v roku 2004. Cieľom prác je okrem iného aj ochrana archeologických artefaktov.
Izraelská polícia rozmiestnila v piatok v Jeruzaleme okolo 2500 svojich mužov, aby dohliadali na bezpečnosť v meste. Nepokojom však nezabránili. Násilnosti vyprovokovali mladí Palestínčania, ktorí sa napriek zákazu zamiešali medzi veriacich, uviedla izraelská polícia. Do policajtov hádzali kamene a volali "Boh je veľký!".Podľa izraelského policajného hovorcu bezpečnostné zložky vkročili na Chrámovú horu po skončení tradičných piatkových moslimských modlitieb. Demonštranti útočili na policajtov kameňmi, bezpečnostné zložky proti nim použili ohlušujúce granáty a streľbu gumovými projektilmi. Podľa palestínskych zdravotníckych zdrojov 20 demonštrantov utrpelo zranenia. Izraelská polícia eviduje 15 svojich zranených príslušníkov, z toho deviatich previezli do nemocnice. Polícia zatkla 17 arabských výtržníkov, uviedol policajný hovorca Micky Rosenfeld pre agentúru AFP.
Chrámová hora je miesto, kde v roku 2000 vypukla druhá intifáda po kontroverznej návšteve Ariela Šarona. V roku 1996 zahynulo na palestínskom území viac ako 80 ľudí počas trojdňových násilností, ktoré vypukli po tom, ako vtedajší izraelský premiér Benjamin Netanjahu otvoril nový vchod do kontroverzného archeologického tunela v blízkosti moslimských posvätných miest.
Viac ako 2000 ľudí proti výkopovým prácam na Chrámovej hore v Jeruzaleme v piatok protestovalo aj v jordánskom hlavnom meste Ammán. "Al-Aksá nás volá a jednota nás chráni!" "Ó, al-Aksá obetujeme sa za teba našimi dušami a našou krvou!" volali účastníci demonštrácie v Ammáne. Pochod zorganizovali opozičné strany a odborové organizácie. Podobné protesty sa uskutočnili aj v Sýrii a Egypte.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 01:59