StoryEditor

Americká porota opäť rozhoduje o Moussaouiho osude

26.04.2006, 10:39
Autor:
SITASITA

Porota na súde v Alexandrii v americkej Virgínii sa v stredu stretne po druhýkrát, aby rozhodla o osude Francúza marockého pôvodu Zacariasa Moussaouiho, ktorý je obžalovaný z podielu na teroristických útokoch na New York a Washington z 11. septembra 2001. Tých istých deväť mužov a tri ženy už 3. apríla dospeli k záveru, že Moussaouiho mohol svojou výpoveďou v auguste 2001 útokom zabrániť. Teraz porota rozhoduje len o tom, čo dostane trest smrti alebo doživotie. Jej prvé zasadanie sa uskutočnilo v pondelok večer a trvalo skoro desať hodín. Rokovať môže aj niekoľko dní. Ak sa porota nezhodne za treste smrti jednomyseľne, Moussaouiho odsúdia na doživotie bez možnosti prepustenia.
Moussaoui je jediný človek, ktorého v Spojených štátoch súdia v súvislosti s teroristickými útokmi z 11. septembra 2001. O to, aby dostal trest smrti, požiadal v pondelok vo svojej záverečnej reči žalobca David Raskin. Obhajoba zas na porotcov apelovala, aby z Moussaouiho tým, že ho popravia, neurobili martýra. Moussaoui by mal podľa obhajcov "zomierať pomaly vo väzení ako obyčajný kriminálnik". Do Washingtonu vzdialeného od Alexandrie asi 20 km pricestovala aj matka obvineného Aicha el-Wafi, aby si vypočula rozsudok.
Moussaoui pred súdom vyhlásil, že v súvislosti s 11. septembrom necíti žiadnu ľútosť. Tvrdí, že keby ho neboli v auguste 2001 zadržali, bol by 11. septembra vrazil lietadlom do Bieleho domu. Moussaoui sa síce na teroristických útokoch na New York a Washington nezúčastnil, no jeho zavádzajúce výpovede po zadržaní prispeli k tomu, že plány útokov neboli odhalené.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
25. apríl 2024 02:04