StoryEditor

Meteorológovia už takmer vyčerpali tohtoročný zoznam mien hurikánov

22.09.2005, 15:08
Autor:
TASRTASR

Hoci hurikánová sezóna pri pobreží USA ešte v žiadnom prípade nevyčerpala svoje rezervy, meteorológovia a televízni hlásatelia už minuli takmer celú zásobu mien pre ničivé tropické búrky.
V tohtoročnom zozname zostávajú totiž už len štyri posledné mená: Stan, Tammy, Vince a Wilma a meteorológovia predpovedajú, že do konca sezóny - 30. novembra - môžu prísť - okrem doterajších 17 - ešte štyri ďalšie tropické búrky. V prípade nepriaznivých atmosférických podmienok ich však môže byť aj o niečo viac.
Keď sa minú vlastné mená, prechádza sa pri označovaní hurikánov na 24 písmen gréckej abecedy. V doterajšej viac ako 50-ročnej histórii pomenúvania ich ešte nebolo potrebné použiť. V budúcnosti však možno budeme v správach počuť aj o hurikáne fí, ró alebo psí.
Podľa zásady sa vždy vyradia mená smrští, ktoré zapríčinia veľké materiálne škody a obete na životoch. Čo sa však stane, ak takto svet postupne príde aj o všetky grécke písmená?
"Nevieme, možno prejdeme na swahilskú abecedu alebo na niečo podobné," zažartoval expert na extrémne počasie z Národnej meteorologickej služby v Miami Jim Lushine.
Rozhodovanie o menách hurikánov patrí Svetovej meteorologickej organizácii (WMO) so sídlom v Ženeve, ktorá vedie svetové zoznamy mien hurikánov. V súčasnosti existuje šesť 21-menných zoznamov, ktoré sa používajú v rotácii každý šiesty rok. Neobsahujú mená začínajúce sa na q, u, x a y, keďže na tieto začiatočné písmená nie je dostatok vlastných mien.
V minulosti sa hurikány nazývali podľa katolíckeho svätca, ktorý pripadol na určitý deň v kalendári. K rozšíreniu používania bežných mien pre tropické búrky došlo počas druhej svetovej vojny medzi americkými vojenskými meteorológmi.
Aby sa zaviedol určitý systém, v roku 1953 začali sa na tento účel používať ženské mená. A aby sa ženská časť svetovej populácie nesťažovala na nespravodlivú diskrimináciu, v rokoch 1978-79 boli zavedené na tento nepopulárny účel aj mená mužské.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 00:37