StoryEditor

Damask naznačuje, že Golanské výšiny by mohol získať silou

06.11.2006, 07:50
Autor:
SITASITA

Sýria by sa mohla uchýliť k ozbrojenému boju, ak sa nepodarí mierovými vyjednávaniami donútiť Izrael, aby jej vrátil Golanské výšiny, povedal v nedeľu sýrsky minister informácii Mohsen Bilal. Dodal, že medzinárodné vyjednávania by mali viesť k tomu, že Izrael vráti okupované Golanské výšiny, ktoré zabral Sýrii počas vojny v roku 1967 a neskôr ich anektoval. Varoval, že Sýria by sa inak mohla odhodlať k "iným prostriedkom, ktoré bojujúci ľudia v histórii použili na rozličných miestach, a začať oprávnený odboj". Bilal sa však vyjadril, že Sýrčania si želajú obnovenie vyjednávaní. "Cesta k mieru a stabilite v regióne a vo svete vedie cez ukončenie okupácie" Golanských výšin, povedal na otvorení trojdňovej konferencie o práve Sýrie na Golanské výšiny. Miestom konania podujatia je mesto Kunejtra, ktoré bolo zničené vo vojne v roku 1967. Izrael ho Sýrii vrátil v rámci vyjednávaní po vojne v roku 1973.
Izraelsko-sýrske mierové vyjednávania v roku 2000 nevyšli pre požiadavku Sýrie, aby dostala naspäť celé územie Golanských výšin. Izrael chcel miernu zmenu hraníc z roku 1967 a trval, aby sa najprv rokovalo o otázkach bezpečnosti. Sýrsky prezident Bašár al-Assád v nedeľu na schôdzke s generálnym tajomníkom Ligy arabských štátov (LAŠ) Amrom Músom vyzval na úplný mier na Blízkom východe. Al-Assád a Músa zdôraznili potrebu "nastoliť v regióne bezpečnosť a stabilitu dosiahnutím úplného a spravodlivého mieru," informovala sýrska oficiálna tlačová agentúra SANA. Izrael predtým odmietol výzvy sýrskeho prezidenta na obnovenie mierových rokovaní a vyhlásil, že Sýria musí najprv zakročiť proti radikálnym palestínskym organizáciám na svojom území.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 10:21