StoryEditor

Severokórejské rokovania dospeli k predbežnej dohode

13.02.2007, 07:59
Autor:
SITASITA

Maratón šesťstranných rokovaní v Pekingu o ukončení severokórejských snáh o jadrové zbrane dospel v utorok k predbežnej dohode o prvých krokoch k odzbrojeniu. Dohoda, ktorú možno označiť za prelom v dlhodobom jadrovom spore, si vyžaduje schválenie šiestich zúčastnených strán vrátane Číny, Severnej a Južnej Kórey, Spojených štátov, Japonska a Ruska. Po 16 hodinách vyjednávaní, ktoré sa skončili o 2. ráno (19:00 SEČ v pondelok) vyslanci informovali, že Čína nechala kolovať návrh spoločného vyhlásenia, obsahujúceho kroky, ktoré musí Pchjongjang urobiť na ukončenie nukleárnych snáh, a ekonomické výhody, ktoré za to získa.
Hlavný americký vyjednávač Christopher Hill návrh dohody označil za "vynikajúci", pričom vyjadril presvedčenie, že Čína zverejní potvrdenú dohodu po záverečnom kole rokovaní v utorok. Aj keď Hill ani ďalší vyslanci nešpecifikovali detaily návrhu, Severná Kórea, patriaca k najchudobnejším krajinám na svete, podľa nich získa bohaté stimuly v zmysle ropy a inej energetickej pomoci. "Severná Kórea dostane protihodnotu, ak začne rušiť svoje nukleárne programy," uviedol juhokórejský vyjednávač Čchun Jung-Wu.
Podľa juhokórejskej tlačovej agentúry Jonhap má Severná Kórea na základe dohody znefunkčniť päť megawatový jadrový reaktor Jongbjon a ďalšie atómové zariadenia v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov. Za to má dostať alternatívnu energiu zodpovedajúcu miliónu ton ťažkého paliva ročne. K predbežnej dohode došlo štyri mesiace po tom, ako Pchjongjang uskutočnil prvý jadrový test. Tento krok viedol k sankciám OSN a nutnosti oživenia šesťstranných rokovaní, ktoré sa začali v roku 2003.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 23:52