StoryEditor

Juščenko obvinil vládu z porušenia ústavy

29.03.2007, 17:49
Autor:
SITASITA

Ukrajinský prezident Juščenko vyjadril vo štvrtok vo svojej správe pred parlamentom vôbec najostrejšiu kritiku vlády premiéra Viktora Janukovyča, ktorú obvinil aj z porušovania ústavy.
Prezident predniesol správu rok po parlamentných voľbách, ktoré vyhrala Janukovyčova Strana regiónov, s ktorou mala do koalície vstúpiť Juščenkova Naša Ukrajina. Dohoda stroskotala na prerozdelení moci.
V poslednom čase sa Juščenkova pozícia oslabila prebehnutím jeho poslancov do Janukovyčovej strany. Ten oznámil, že v najbližších mesiacoch by mal dosiahnuť hranicu 300 poslancov potrebných na odblokovanie prezidentského veta.
Juščenko označil Janukovyčovo konanie za protiprávne a "nehoráznu manipuláciu s hlasmi voličov". Ako ďalej vysvetlil, podľa ústavy je potrebné zostaviť koalíciu mesiac pred prvým zasadaním parlamentu a len zo strán, nie jednotlivých poslancov či poslaneckých skupín. Rovnako kritizoval a na ústavnom súde napadol zákon, ktorý posilňuje vládu na úkor prezidenta.
Prezident zároveň čelí tlaku opozície vedenej Juliou Tymošenkovou na rozpustenie parlamentu a vypísanie nových volieb. Tymošenková už oznámila protivládnu demonštráciu organizovanú v sobotu v centre Kyjeva.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. apríl 2024 07:50