StoryEditor

Rezignoval šéf daňového úradu, aj veliteľ izraelskej polície

19.02.2007, 06:35
Autor:
SITASITA

Šéf izraelského daňového úradu Jacky Matza odstúpil z dôvodu obvinenia z korupcie. Informovala o tom v nedeľu izraelská štátna televízia. List s rezignáciou v liste oznámil ministrovi financií Avrahamovi Hirschsonovi, v ktorom podľa televízie vysvetlil, že chce niesť zodpovednosť pred ukončením policajného vyšetrovania a uvoľniť miesto pre svojho nástupcu.
Polícia začala vyšetrovanie na daňovom úrade v januári po obvineniach, že menovania, vrátane Matzu, ovplyvňovali vplyvní podnikatelia za prísľub zvýhodňovania pri vykazovaní daní. Na Matzu a osobného tajomníka a dlhoročného blízkeho spolupracovníka izraelského premiéra Ehuda Olmerta, Šulu Zakena uvalili domáce väzenie v súvislosti s prípadom a najmenej pätnásť úradníkov vyšetrujú.
V nedeľu rezignoval aj veliteľ izraelskej polície Moše Karadi po zverejnení správy, že sa snažil ututlať škandál spájajúci jeho podriadených s izraelským podsvetím. Podľa vládnej komisie Karadi ignoroval ich väzby na popredné postavy organizovaného zločinu. Iba dve hodiny po jeho rezignácii minister pre verejnú bezpečnosť Avi Dichter oznámil, že novým policajným šéfom sa má stať veliteľ väzenskej služby Jaakov Ganot.
Dve rezignácie sú poslednými v sérii škandálov, ktoré v tomto roku otriasajú Izraelom. Prezident Moše Kacav si zobral služobné voľno z dôvodu obvinenia zo znásilnenia. Bývalý minister spravodlivosti Haim Ramon bol obvinený zo sexuálneho obťažovania a náčelník generálneho štábu izraelskej armády Dan Haluc odstúpil po obvineniach zo zlyhania počas minuloročnej letnej vojny v Libanone. Sám premiér čelí obvineniam z účasti na pochybnej privatizácii jednej z najväčších izraelských bánk v roku 2005.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/dane-a-odvody-2007, menuAlias = dane-a-odvody-2007, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 15:48